RAZGOVOR

Mirza Čelik za "Avaz": Dino Konaković nema pravo predstavljati Bošnjake, Klub Bošnjaka je rekao svoje

Objava u "Službenom listu" da je Danijela Kristić predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo je klasična zamjena teza i pokušaj zbunjivanja građana, poručuje on

Mirza Čelik. Avaz

Piše: I. K. / Avaz.ba

13.1.2020

Nakon što danima, navodno, žustro "brani" pečat Skupštine Kantona Sarajevo od nove skupštinske većine, bivši predsjedavajući Elmedin Konaković, po ko zna koji put, kazao je da je izbor novog predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika nelegalan. Na sve to reagirao je i sam Čelik.  

- Klub Bošnjaka je rekao svoje, Dino Konaković više nema pravo predstavljati Bošnjake, jer on više nema nijedan glas Bošnjaka - kazao je Čelik za "Avaz".  

Kada je riječ o objavi u "Službenom listu" da je Danijela Kristić predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo, Čelik ističe da je to klasična zamjena teza i pokušaj zbunjivanja građana. 

- To je ta njihova igra. Da smo mi imali pečat, i moja odluka o imenovanju novog predsjedavajućeg bila bi objavljena u "Službenom listu". Odluka postoji i onog momenta kad budemo imali pečat, ona će biti objavljena u "Službenom listu" - ističe Čelik. 












Odluka o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg Skupštine KS. Avaz

Prema svemu sudeći, riječ je o pokušaju kreiranja situacije u kojoj, prvi put od postanka Kantona Sarajevo, ne bi bilo predstavnika bošnjačkog naroda na poziciji premijera i predsjedavajućeg Skupštine Kantona.

Podsjetimo, Konaković je, nekoliko dana prije Nove godine, nezakonito imenovao Danijelu Kristić za novu predsjedavajuću Skupštine KS. Kako je tada kazao, tako su se oni između sebe dogovorili iz političkih i moralnih obaveza. 

Međutim, jasno je da takvo poklanjanje funkcije zastupnici Krstić predstavlja grubo kršenje Ustava Kantona Sarajevo i Poslovnika rada Skupštine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.