AEROZAGAĐENJE

Doktorica Dizdarević za "Avaz": Svi smo ugroženi, otrovni plinovi prodiru i u dublje dijelove pluća

Udružena čađ može dovesti do stravičnih epizoda kao što je bila 1952. godine u Londonu

Dizdarević: Prva meta su nos i usta. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

13.1.2020

Aerozagađenje mnogo utječe na učestalost obolijevanja i smrtnosti kod svih građana, rekla je na početku razgovora za „Avaz“ prof. dr. Zehra Dizdarević, specijalista pulmolog i alergolog.

Kod zagađenja zraka, kako je navela, potrebno je voditi računa i o izvorima zagađenja i adensima zagađivanja (čestice i plinovi).

- Ovisno o koncentraciji čestica PM2.5 i PM10, imamo oštećenja dišnih puteva te ostalih dijelova i sistema u organizmu. Imamo i plinove (SO2, ozon, NO2), sve te materije, ako su udružene, dovode do još većeg oštećenja – pojasnila je Dizdarević.

Prema njenim riječima, najugroženiji je respiratorni sistem, jer čestice ulaze kroz gornje dišne puteve, odnosno nos i usta.

- Prva meta su nos i usta. Plinovi dolaze i do sluznice očiju pa izazivaju reakcije u očima. Što se tiče stalnih tegoba, može doći do pogoršanja osnovnog oboljenja, nastanka novog, a u budućnosti to može biti i teže oboljenje. Kod pogoršanja osnovnog oboljenja, simptomi mogu da se jave u vidu tzv. lažne gripe. Građani misle da su gripoznog stanja. Simptomi se manifestiraju kroz kašalj, iritaciju grla, uz curenje iz nosa te pojavu suznih očiju – kazala je doktorica Dizdarević.

Također, kako je navela pulmologinja, ukoliko se ljudi izlože velikom aerozagađenju, može se pogoršati bronhijalna astma, kao i hronična opstruktivna plućna bolest – bolest pušača.

- Oni su naročito osjetljivi. Vidim, puše po ulicma, idu s cigaretama. Onda je to još gore stanje i dovodi do još većeg pogoršanja nego što je očekivati – upozorila je doktorica Dizdarević, napomenuvši da su i kardiovaskularne bolesti i glavobolja nešto što momentalno ugrožava život.



Dizdarević: Zaštitite se respiratornim maskama. Avaz

- Svi smo ugroženi. Ta ugroženost se sastoji od toga da mi sami sebe izlažemo. Vidjela sam, čak, i nekoliko majki s kolicima, po najvećem smogu, idu gradom. Ta udružena čađ i SO2 mogu dovesti do tako stravičnih epizoda kao što je bila 1952. godine u Londonu, gdje su umrle hiljade ljudi. Kod djece dovodi do bronhio alveolitisa, odnosno bolesti najudaljenijih dišnih puteva. Može doći i do edema pluća i slično. Edem je smrtan ako mu se na vrijeme ne posveti pažnja – kazala je doktorica Dizdarević.

Vrlo je važno prepoznati iskašljaj, ističe pulmologinja, navodeći da, ukoliko je on zeleno-žute boje, to znači da je oboljenje već došlo do komplikacije s nekim virusom ili bakterijom. Ukoliko je iskašljaj pjenušav, pojašnjava da je riječ o osnovnom aerozagađenju.

- Uglavnom, pacijenti imaju i bol u prsnoj kosti jer je glavna dišna cijev, tzv. traheja, iziritirana. Ovo aerozagađenje iritira dišne puteve i dovodi do bola – istakla je Dizdarević.

Ona je upozorila da plinovi vrše difuziju u plućima, prodiru i u dublje dijelove pluća, dovode do taloženja te, u budućnosti, do malignih oboljenja. Onaj ko mora izaći, kako je navela Dizdarević, treba se zaštititi respiro maskama.  

- Kroz te maske čestice s vana ne dopiru do dišnih puteva. Ponekad plinovi kroz neke respiro maskama mogu prodrijeti. Ne znam zašto nisu nabavljene odmah u našim apotekama. To je mjera koja se treba dodati u akcioni plan. Neophodno je unositi i dosta tečnosti te redovno uzimati terapiju. Najgore prolaze oni koji puše cigarete i nargilu – rekla je Dizdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.