RAZGOVOR Ambasador BiH pri UN-u u Njujorku

Sven Alkalaj za "Avaz": Dajemo značajan doprinos borbi protiv terorizma

Mislim da je u zemljama članicama dobro primljena i predaja Programa reformi, što znači nastavak puta u NATO, kazao ambasador Alkalaj

S. Degirmendžić / Avaz.ba
13.01.2020 18:03

Sven Alkalaj : Važna saradnja

Foto: Arhiv

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima u Njujorku, ambasador Sven Alkalaj, koji je tu funkciju preuzeo prošle godine, u razgovoru za „Dnevni avaz“ kazao je da Misija BiH pri UN-u aktivno učestvuje u radu ove organizacije i njenih tijela. On komentira i posljednju krizu na relaciji Iran - Sjedinjene Američke Države te naglašava da je dobro što je došlo do smirenja tenzija, što je, kako je kazao, pozdravljeno i u UN-u.  

Smirivanje situacije

- Svakako je generalni sekretar UN-a pozdravio smirivanje situacije i izrazio želju za deeskalizacijom sukoba koji je nastao. Ukoliko u vezi s tim bude nekih aktivnosti u UN-u, zasigurno će to biti tema Vijeća sigurnosti i ne vjerujem da će doći na dnevni red Generalne skupštine, samim tim što situacija ide ka smirivanju - kaže Alkalaj, podsjećajući da BiH nema stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a.  

Ambasador Alkalaj ocijenio je da je važna predanost naše zemlje ka opredjeljenju za integracije u EU i NATO i da u tome ima podršku članica UN-a.

- Mislim da je u zemljama članicama dobro primljena i predaja Programa reformi, što znači nastavak puta u NATO i mi se nadamo da će BiH u narednom periodu biti aktivni partner NATO-a i postići značajan napredak ka približavanju tom savezu – istakao je Alkalaj.

Konstruktivna uloga

On je ponovio i značaj doprinosa BiH pri Ujedinjenim narodima na polju suzbijanja nasilnog ekstremizma i govora mržnje.

- Mi smo podržavali sve aktivnosti koalicije u borbi protiv terorizma i dali doprinos rezolucijama koje su donesene u borbi protiv terorizma u Generalnoj skupštini UN-a i ostalim komitetima. Nastojimo da tu igramo konstruktivnu ulogu i s obzirom na to da je terorizam zlo koje ne poznaje granice, u tom smislu BiH može dati doprinos i učiniti napore da se uvijek unapređuje međunarodna saradnja na tom polju - zaključuje Alkalaj.

  • Generalna skupština UN- a
    Generalna skupština UN- a Foto: Arhiv

Saradnja s predsjedavajućom EU

Kada je u pitanju evropski put BiH, Alkalaj kaže da će Misija BiH pri UN-u u Njujorku uskoro imati sastanak s predstavnicima Misije Hrvatske u toj organizaciji.

- Imat ćemo prve sastanke, na koje smo pozvani iz Hrvatske misije, gdje ćemo se upoznati s ciljevima hrvatskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije. Na taj način ćemo i produbiti našu saradnju s Misijom Hrvatske, koja je već u EU i što može biti nama samo od koristi – kaže Alkalaj.

Komentari

NA VRH