DISTRIKT BRČKO

Optužnica protiv pripadnika HVO-a zbog zločina u Brčkom

Izvršio zlostavljanje i ubistvo civila koji nisu sudjelovali u neprijateljstvima

Tužilaštvo Distrikta Brčko. Avaz

Fena

13.1.2020

Tužilaštvo Distrikta Brčko podiglo je optužnicu protiv Senada Halkića zbog sumnje da je u septembru 1992. godine, tokom vojne akcije na bukvičkom platou, izvršio zlostavljanje i ubistvo civila koji nisu sudjelovali u neprijateljstvima.

Senad Halkić (52) iz Podgredina kod Cazina optužen je da je, kao komandant izviđačko-diverzantskog voda u 108. brigadi HVO-a, zajedno s više pripadnika te formacije, fizički zlostavljao V. V., dok su V. Đ. i njegov maloljetni sin S. Đ. ubijeni hicima iz automatskog naoružanja, navodi se u optužnici.


Sud potvrdio optužnicu protiv Halkića. Avaz

Halkić je optužen da je, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, nanosio povrede tjelesnog integriteta i izvršio ubistvo civila, čime je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (iz člana 142 Kaznenog zakona SFRJ).

Postupajući u fazi prethodnog saslušanja, Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužnicu, potvrđujući tako osnovanu sumnju da je optuženi počinio krivično djelo za koje se tereti, saopćeno je iz Tužilaštva Distrikta Brčko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.