PROJEKTI

Košarac: ''Turski tok'' bi za BiH značio energetsku sigurnost i razvojni potencijal

Јeftiniji energent znači jeftiniji proces proizvodnje, pa i niže cijene finalnih proizvoda u privredi, rekao Košarac

Košarac: Problem zagađenja zraka. Arhiv

Fena

13.1.2020

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je u razgovoru za Fenu da je od izuzetnog značaja pokretanje pitanja uključenja BiH u projekt plinovoda ''Turski tok''.

Istakao je da bi izgradnja kraka tog plinovoda kroz Republiku Srpsku i dalje ka Federaciji BiH osigurala novu rutu snabdijevanja prirodnim plinom BiH, što u praksi znači veću energetsku sigurnost, ali i ekonomske i razvojne potencijale.

- Stoga plinofikaciju Republike Srpske i Federacije BiH, dakle cijele zemlje, posmatram kao važan projekt koji će omogućiti razvoj ekonomije. Da budem precizan, plin ima relativno nisku cijenu, a karakterizira ga i jednostavan način korištenja, kako u domaćinstvima tako i u privredi. Јeftiniji energent znači jeftiniji proces proizvodnje, pa i niže cijene finalnih proizvoda u privredi - rekao je Košarac.

Dodao je da, osim što je jeftinije, korištenje plina kao energenta je ekološki prihvatljivije i pozitivno bi utjecalo na zaštitu životne sredine.

- Ovo posebno ističem jer svake zime problem zagađenja zraka eskalira u pojedinim gradovima u BiH, posebno Sarajevu, Tuzli i Zenici, a često i u Banjoj Luci. Zato ne smijemo zaboraviti ni ekološki aspekt ovog projekta. Moje stav je da o izgradnji plinovoda treba da odluče ekonomski interesi i da ovo pitanje ne smije biti predmet politizacije. Kako sam prethodno naveo, priključenje na ''Turski tok'' može biti korisno za oba entiteta s ekonomskog i ekološkog aspekta - kazao je Košarac.

Podsjetio je da je prošle sedmice premijer Republike Srpske Radovan Višković označio plinofikaciju kao jedan od najvećih infrastrukturnih projekata RS u posljednjim decenijama, kao i da su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović razgovarali s ruskim i turskim zvaničnicima o mogućnostima priključenja na plinovod ''Turski tok''.

- Iskreno se nadam da će i drugi nivoi vlasti u BiH uvidjeti prednost osiguranja novog izvora plina, kao i potrebu nastavka plinofikacije područja širom zemlje. Kao što je to slučaj u svim segmentima, u BiH je neophodan konsenzus kako bi bio realiziran konačni cilj, odnosno kako bi plin došao do potrošača - naveo je Košarac.

Dodao je da je jednako tako važno reći da ne postoji niti jedan razlog da jedan entitet sprečava drugi entitet u realizaciji projekata, kao i u razvoju plinske mreže.

- Vjerujem u opredjeljenje predsjedavajućeg Zorana Tegeltije da ovaj saziv Vijeća ministara BiH promijeni praksu usporavanja donošenja odluka potrebnih na nivou  institucija BiH. S pozicije resornog ministra naglasit ću da ćemo u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uložiti dodatne napore da, u skladu s ustavnim i zakonskim nadležnostima, koordiniramo aktivnosti između RS i FBiH po pitanju osiguranja novih ruta snabdijevanja plinom - potcrtao je Košarac. 

''Turski tok'' je megaprojekt koji čine dva kraka plinovoda kojim će ruski plin biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu. Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara. Jedan krak će ruskim plinom opskrbljivati Tursku, a drugim će plin biti transportiran ka Evropi.


Ceremonija održana u Istanbulu. Agencije

U Istanbulu je 8. januara održana i ceremonija puštanja u rad dionice plinovoda ''Turski tok'', a turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez kazao je da je to vizionarski projekt i simbol tursko-ruske saradnje.

Ceremoniji u Istanbulu prisustvovali su predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), njegov ruski kolega Vladimir Putin, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Bugarske Bojko Borisov, kao i brojni drugi zvaničnici i gosti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.