BIJELJINA

Mauzerovi „Panteri“ traže uklanjanje zastave s ljiljanima u Janji

Zastava sa ljiljanima, kao i Atik džamija u Janji, nisu prvi put na udaru boračkih organizacija iz manjeg bh.entiteta

Pritisci na Bošnjake povratnike u Janji. E. Skokić

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

13.1.2020

Veterani garde „Panteri“, kojom je u agresiji na BiH zapovijedao Ljubiša Savić Mauzer, zatražili su uklanjanje zastave s ljiljanima, koja je postavljena ispred Atik džamije u Janji.

U saopćenju je navedeno da je riječ o ratnoj zastavi Armije RBiH, protiv koje su se, kako je navedeno, „Panteri“ borili.

Istine radi, riječ je o zastavi s ljiljanima koja je bila postavljena ispred sjedišta Ujedinjenih naroda, a u Janji je postavljena ispred spomen-obilježja civilnim žrtvama agresije na BiH. Među ubijenima nalaze se i civili Bošnjaci, koji su stradali od zločinačkih ruku pripadnika garde „Panteri“.

U saopćenju se navodi kako je zastava s ljiljanima postavljena na više lokacija u Janji, što je apsolutna laž. Još jedna zastava je postavljena na mezarju Panjevi, gdje su pokopane žrtve agresije i šehidi Janje.

Dakle, u oba slučaja riječ je o zemljištu koje se nalazi u vlasništvu Medžlisa Islamske zajednice Janja.

Zastava s ljiljanima, kao i Atik džamija u Janji, nisu prvi put na udaru boračkih organizacija iz manjeg bh. entiteta. 

Svojevremeno je pucano u minaret džamije, a jedan od ostrašćenih nacionalista je vršio nuždu u džamijskom dvorištu. 

Istražitelji iz Bijeljine nikada nisu istražili i zaključili te anticivilizacijske događaje.


Faksimil zahtjeva. Avaz

Također, niko nikada nije odgovarao za svirepa ubistva Bošnjaka Janje, među kojima je i bračni par Arnautović, koji je zaklan u porodičnoj kući, kao i za progon i pljačku gotovo 10.000 žitelja ove varošice.

Veteranima garde „Panteri“ zasmetala je zastava s ljiljanima, a nije, recimo, zasmetala ulica Srpske dobrovoljačke garde, čiji su pripadnici od 1. do 4. aprila 1992. godine počinili masovne pokolje u Bijeljini, a što je fotograf zabilježio Ron Haviv. Ipak, Bošnjaci Janje dobro znaju sa kim imaju posla i ne pada im na pamet da sa spomen-obilježja civilnim žrtvama i šehidima uklone zastavu sa ljiljanima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.