CRNO TRŽIŠTE

Trgovci na pijacama: Neka dižu akcize, više posla za nas

Ima i duhana, kila od 10 pa do 18 maraka. Možeš 20 kutija smotati od ovoga, kaže prodavačica

Da se crno tržište munjevito razvija može se vidjeti na pijacama u svim gradovima u državi. Avaz

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

14.1.2020

Iako u BiH ne postoji kvalitetna analiza, više faktora ukazuje na činjenicu da crno tržište duhana i duhanskih proizvoda cvjeta. Svake godine cigarete i duhan poskupljuju dva puta, početkom i sredinom godine.


Original pakovanja

Broj osoba koje svakodnevno konzumiraju cigarete raste, dok se broj legalno prodatih kutija cigareta smanjuje. Studije o stanju zdravlja stanovništva u FBiH bilježe 44 posto stalnih pušača među odraslim stanovništvom, od čega je 56 posto muškaraca, 31,6 posto žena, s prosječnom konzumacijom od 16,9 cigareta dnevno.

Da se crno tržište munjevito razvija može se vidjeti na pijacama u svim gradovima u državi. Ispod stola prodavači drže torbe i u njima, kako kažu, original pakovanja. Za tri KM prodaju cigarete koje na trafikama koštaju šest maraka.

Prodavači zadovoljni prodajom. Avaz

- Neka dižu cijene, to nama i odgovara - kaže prodavačica na sarajevskoj pijaci Ciglane, koja ne krije da je proteklih godina udvostručila prodaju cigareta i nastavlja:

- Izvoli, kutije su od 2,50 do četiri marke. Ima i duhana, kila od 10 pa do 18 maraka. To ti se isplati. Možeš 20 kutija smotati od ovoga - kaže nam prodavačica.

Jači brendovi

Ispod tezge se nude uglavnom „bezimene“ marke cigareta, no strastvenim i neizbirljivim pušačima to i nije bitno dok god je cijena dva puta niža nego na kioscima. Tako su najjeftinije cigarete MK, čija je cijena 2,50 KM, „king“ i „president“ se mogu kupiti za tri marke, dok za „corset“ i „merlin“ treba izdvojiti 3,5 maraka. Ako se odlučite za neki od „jačih brenova“, morate izdvojiti i nešto više novca.

Tako, „marlboro“ u zavisnosti od pakovanja, košta oko četiri marke, dok je na trafikama najjeftiniji „marlboro touch“ s cijenom od 5,60 KM, a najskuplji „marlboro flavor plus“, koji košta 6,50 maraka.

Oduzete veće količine

- Oktobar 2018. godine: Pripadnici Granične policije BiH spriječili su krijumčarenje 28.000 kutija raznih vrsta cigareta bez akciznih markica.

Decembar 2019. godine: Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH privremeno su oduzeli 20.399 kutija cigareta i 15,6 kilograma rezanog duhana na području Zenice, ukupne tržišne vrijednosti 105.000 KM. 

Prihodi od akciza na duhan

867 miliona KM 2019. godine 

814 miliona KM 2018. godine

815 miliona KM 2017. godine

807 miliona KM 2016. godine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.