EKSKLUZIVNO

Američki Kongres otkrio u rezoluciji: Sulejmani pripremao terorističke napade u BiH

Ubijeni iranski general, kako je navedeno, osim u BiH, planirao napade u Njemačkoj, Bugarskoj, Turskoj

Sulejmani: Razlog zašto je smaknut. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

14.1.2020

Američki Kongres predložio je 9. januara rezoluciju kojom se odaje počast pripadnicima oružanih snaga i obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji su obavili misiju u kojoj je ubijen iranski general Kasem Sulejmani.

Naredio Tramp

Rezolucija 466, međutim, otkrila je zastrašujuće detalje, između ostalog da je Sulejmani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini.

Ovaj iranski general i vođa Kuds jedinica, elitnog dijela Iranske revolucionarne garde, podsjećamo, ubijen je 3. januara u Bagdadu kada je njegov automobil pogođen preciznim projektilom.


Faksimil rezolucije od 9. januara. Avaz

Likvidaciju Sulejmanija naredio je lično američki predsjednik Donald Tramp zbog, kako je rekao, planiranja napada na državljane SAD i njihove ambasade.
U rezoluciji se otkriva da je Sulejmani pripremamo brojne terorističke napade širom Evrope i svijeta, a ne samo na državljane SAD.

Kako je navedeno, Sulejmani je bio vođa korpusa Islamske revolucionarne garde Kuds, koja je okarakterizirana kao teroristička organizacija koja je globalna prijetnja Sjedinjenim Državama i međunarodnoj zajednici

Tramp: Lično naređenje. Agencije

Kongres tvrdi da je Sulejmani bio arhitekta terorističkih napada u Iraku, Afganistanu i drugim mjestima u kojima je ubijeno stotine državljana SAD i drugih osoba, a da su korišteni oružje i improvizirane eksplozivne naprave Kuds terorističke jedinice kojom je rukovodio.

Svi napadi

Navodi se da je, između ostalog, Sulejmani planirao napade i 31. decembra 2019. godine na ambasade Sjedinjenih Država u Bagdadu, Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, Bosni, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i drugim zemljama, istaknuto je.

Podržao atentat na ambasadora Sudijske Arabije

Istaknuto je također da je Sulejmani planirao ili podržavao brojne druge smrtonosne terorističke napade na Sjedinjene Države i njihove saveznike, uključujući i 2011. godinu i atentat na ambasadora Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama Adela el-Džubejra.

Sulejmanijevo ubistvo dovelo je do novih zaoštravanja odnosa između Irana i SAD. Irak je zatražio da vojnici SAD napuste državu, a prošle sedmice Iran je napao balističkim raketama dvije američke baze u Iraku.

 

 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.