PARLAMENT BIH

Produženje roka za besplatni studij u Sloveniji

Omogućeno je i bh. proizvođačima da sami nalaze svoje partnere u Turskoj i ugovaraju cijenu

Sporazum u vezi sa studiranjem u Sloveniji. Ilustracija

Piše: S. Degirmendžić / Avaz.ba

14.1.2020

Komisija za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH na sutrašnjoj sjednici razmatrat će čak 25 sporazuma, a od toga hoće li dobiti pozitivno mišljenje Komisije zavisi i njihovo ratificiranje na sjednici Predstavničkog doma zakazanoj za četvrtak. Predsjedavajući Komisije i poslanik u tom domu Safet Softić (SDA) kazao je za „Avaz“ da je nakon jednogodišnje blokade u radu Parlamenta BiH važno što prije pokrenuti što više procesa. 


Brojni benefiti

 - Naravno, sve takve sporazume ću i ja kao poslanik, a i SDA podržati jer donose dobrobit i benefite kako građanima tako i državi – kazao je Softić. 

Safet Softić: Podrška sporazumima. Arhiv


I Edita Đapo, predsjedavajuća Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu i članica Komisije, kaže da će dati podršku tim dokumentima. 

- Izdvojila bih Ugovor sa Slovenijom kojim se produžava rok besplatnog obrazovanju za naše studente sve dok BiH ne postane članica EU, kao i novi Ugovor o slobodnoj trgovini s Republikom Turskom. On je mnogo bolji od postojećeg i dozvoljava veću kvotu uvoza svih vrsta mesa i mesnih prerađevina iz BiH. Omogućeno je i bh. proizvođačima da sami nalaze partnere u Turskoj i ugovaraju cijenu. Upravo zato naši poljoprivrednici i proizvođači nestrpljivo čekaju ratifikaciju ovog ugovora - pojašnjava Đapo.




Edita Đapo: Pednosti u odnosu na ranije sporazume. Arhiv

Ona dalje ističe i važnost ratifikacije Protokola 15 i 16 uz Evropsku konvenciju za ljudska prava, koji je također na dnevnom redu sjednice. 

- To je naša obaveza prema Vijeću Evrope, ali i prema građanima BiH koje moramo zaštititi. Protokol 15, između ostalog, podrazumijeva promjene da Sud za ljudska prava priznaje veću slobodu državi da regulira određena pitanja poput korištenja vjerskih simbola ili slobode izražavanja - naglašava Đapo.




Povoljne novine

Đapo pojašnjava i da će ratificiranje Protokola 16 uz Evropsku konvenciju, između ostalog, omogućiti i da nacionalni ustavni sudovi mogu tražiti savjetodavno mišljenje od Suda za ljudska prava u Strazburu.

- Novina je i da se daje mogućnost komesaru za ljudska prava Vijeća Evrope ili državama da dostavljaju pisane komentare i učestvovanja u zasjedanju, što do sada nije bio slučaj - zaključuje Đapo.

Inače, novi ugovor o slobodnoj trgovini s Turskom omogućava i slobodan protok usluga, što će omogućiti firmama iz BiH iz oblasti uslužnih djelatnosti poput turizma da u Turskoj imaju jednak status kao i njihove domaće kompanije - ističe Đapo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.