REAKCIJE

RS u izvještaju UN-u čitavo poglavlje posvećuje Valentinu Incku

Incko se u subotu javno osvrnuo na sračunato pogrešne izjave i poteze organa vlasti Republike Srpske u vezi s neustavnim obilježavanjem dana RS

Incko: Obilježavanje dana RS neustavno. Avaz

Avaz.ba

14.1.2020

Nakon najave Valentina Incka (Inzko) da će Vijeće sigurnosti UN-a izvijestiti o netačnim tvrdnjama o državnosti Republike Srpske, oglasio se i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, poručivši visokom predstavniku da može ići i na više instance od Vijeća sigurnosti i da obavještava koga hoće. 

Ova poruka Milorada Dodika visokom predstavniku Incku izrečena jučer pretvorila se u zadatak za Vladu Republike Srpske da u narednom izvještaju koji će uputiti Vijeću sigurnosti UN-a posveti čitavo jedno poglavlje visokom predstavniku u BiH. 

Iz Vlade RS je za medije potvrđeno da će "posebno biti obrađene Inckove netačne izjave o državotvornom statusu RS". 

Siniša Karan, generalni sekretar Vlade RS, kazao je da su važni stavovi RS koji se iznose u izvještajima Vijeću sigurnosti UN-a, kako kažu, "da bi svi koji se interesiraju za situaciju u BiH imali cjelovitu sliku, a ne jednostranu, kako to prikazuje Incko". 

Dodik: Obratio se Incku. Agencije

S druge strane, izvještaj visokog predstavnika UN-u je jedini koji se podnosi na osnovu Općeg okvirnog sporazuma za mir i Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. 

Incko se u subotu javno osvrnuo na sračunato pogrešne izjave i poteze organa vlasti Republike Srpske u vezi s neustavnim obilježavanjem dana RS 9. januara.

- Proslavljanje dana RS 9. januara pokazuje očigledno nepoštovanje vladavine prava i otvoreno nepoštovanje sudskih odluka. Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao dana RS s Ustavom BiH te utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno - istakao je Incko, poručivši da je "obilježavanje dana RS način koji vrijeđa ili, pak, zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionirati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.