SARAJEVO Tereti se za nesavjestan rad u službi

Nastavljeno suđenje Boži Mihajloviću: Dokazi iz jednog nađeni u drugom spisu

Odbrana je navela kako nešto iz jednog spisa, a što je pronađeno u drugom jeste administrativna greška

Avaz.ba / BIRN

Božo Mihajlović

Foto: Arhiv


Među materijalnim dokazima koje je Državno tužilaštvo uložilo na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, nalazi se dokumentacija koja je pripadala jednom, a nađena je u drugom spisu.

Tužiteljica Ivana Petković je Sudu predočila zapisnike i zabilješke komisije koja je vršila pregled predmeta “Mario Ćosić i ostali”, te dokument koji je tužilac Mirza Hukeljić uputio tada vršiteljici dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordani Tadić da u spisu nedostaje novac.

Optužba je predočila službene zabilješke i zapisnike o otvaranju predmeta “Dražen Pejić i ostali”, kao i dokaze koje je istražitelj Tužilaštva izuzeo prilikom pregleda tog spisa.

- Predmet ''Dražen Pejić i ostali'' nije utvrđivan činjenično u optužnici. U tom predmetu je pronađen dio novca iz predmeta ''Mario Ćosić''. Nakon što je izvršen uvid u spis, u predmetu ''Pejić'' su pronađeni dokazi koji nemaju nikakve veze s njim. Napominjem da je Božo Mihajlović dužio oba predmeta - rekla je tužiteljica.

Odbrana je navela kako nešto iz jednog spisa, a što je pronađeno u drugom jeste administrativna greška, kojom se ništa ne dokazuje i potpuno je irelevantno.

Mihajlović je pojasnio da je u prostorijama Tužilaštva zaprimljeno šest smeđih vreća s dokazima koji se odnose na spis “Pejić” i da je pored bila bijela vreća koja s njima nema veze, kao i da se radi o netačnom zaključivanju optužbe – jer nema nijednog dokaza da je bijela vreća zaprimljena u njegovoj kancelariji.

- Zabilješke se ne mogu koristiti, a jedna od njih, ona koju je sastavio istražitelj, prepuna je zaključaka. Pretresu ni otvaranju predmeta u ovom slučaju nije prisustvovao ni optuženi ni branilac - kazao je Mihajlović.

Među ostalim materijalnim dokazima, uloženi su pravilnici o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva s izmjenama, punomoć Pravobranilaštva BiH i akt koji je ovaj organ dostavio Sudu s postavljenim imovinskopravnim zahtjevom, te dokumentacija u vezi s finansijskim dijelom istrage koja je služila vještaku finansijske struke za sačinjavanje tri nalaza.

Optužnica tereti Mihajlovića da je propustio da vrši nadzor nad radom daktilografkinje koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta, u iznosu višem od 100.000 KM.

Suđenje se nastavlja 21. januara.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na