RASPRAVE

Oručević predstavnicima Grada: Građani ne znaju, a vi znate da će u Mostaru biti izbori

Skoro 40 amandmana uloženo

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

14.1.2020

S rasprave: Traže veće plaće - Avaz
S rasprave: Traže veće plaće - Avaz
S rasprave: Traže veće plaće - Avaz
S rasprave: Traže veće plaće - Avaz
S rasprave: Traže veće plaće - Avaz
+2

Skoro 40 amandmana je uloženo tokom dvosatne javne rasprave o nacrtu budžeta Grada Mostara za ovu godinu koji je težak 59 miliona KM. No, umjesto zakonodavne vlasti koju Mostar nema od 2012. godine, o ovom dokumentu su u Gradskoj vijećnici danas raspravljali, bolje rečeno, liste želja iznosili uglavnom budžetski korisnici.

Svi oni su skoro horski tražili povećanje plaća, a više novca tražili su svi predstavnici gradskih institucija i ustanova za razne projekte te pokojih NVO i neformalnih grupa građana.

Bilo je i onih koji su načelnicima gradskih odjela i glavnoj savjetnici Grada Mostara postavljali pitanja koja im i nisu najbolje sjela, poput Huseina Oručevića iz Mreže NVO „Naše društvo“.

On je naveo kako je Mreža 11. decembra dobila dokument nacrta budžeta u kojem je navedeno da će pročistač otpadnih voda ponovo biti pušten u rad te da će za to trebati 1,7 miliona KM.

- Nakon što smo objavili kratki dokumentarni film o tome, danas toga u budžetu nema. Ko je odlučio da treba ponovo u pogon pustiti pročistač i je li gradonačelnik to znao? Kako to da se sada nalazi nula na toj poziciji? Kakva je to strategija Grada? Imate li pojma šta radite? Nemate. Vi, također, znate jednu stvar koju građani Mostara ne znaju, da će biti izbori, jer ste sa 80.000 KM stavku za Gradsko vijeće podigli na 600.000 KM - kazao je, između ostalog, Oručević.

Marin Bago, također iz Mreže i predsjednik Udruženja „Futura“, kazao je da ovo nije javna, već ostavinska rasprava.

- Dakle, novac se dogovorio i on će se podijeliti, a zakonski rokovi nisu poštivani. Također, ovo je bio dogovor s budžetskim korisnicima, doveli su ih ovdje da se s njima dogovaraju u tekućoj godini, da bi se uzela riječ građana - rekao je Bago.

Izet Šahović, načelnik Odjela za finansije, koji od 2012. godine, uz potvrdu Federalnog parlamenta, zajedno s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem potpisuje dokument, rekao je da će intenzivno raditi na razmatranju svih amandmana, odnosno, iznesenih prijedloga.

- Vidjet ćemo šta možemo uvrstiti u budžet, moramo se uklopiti u planirana sredstva, a eventualne korekcije možemo praviti na rashodima - kazao je on.

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika, istakla je da su na sceni velika očekivanja, dok su mogućnosti male.

Ona je danas saopćila da zbog zdravstvenog stanja i predstojećeg operativnog zahvata gradonačelnik Ljubo Bešlić nije mogao prisustvovati raspravi, ali da će u narednih 10 dana budžet Grada Mostara biti donesen.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.