BRISEL Skup načelnika štabova

Generalpukovnik Senad Mašović na sastanku Vojnog komiteta NATO-a

Tokom sastanka razgovarano o trenutnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Afganistanu

Avaz.ba/Fena
14.01.2020 17:04

Načelnici štabova razmijenili mišljenja i stavove s prijedlozima budućih aktivnosti

Foto: MOBiH

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Senad Mašović učestvovao je na sastanku Vojnog komiteta NATO-a na nivou načelnika štabova, koji je održan 14. januara u sjedištu NATO-a u Briselu, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

U delegaciji Oružanih snaga BiH su bili i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, brigadir Jasmin Čajić, šef Ureda načelnika ZŠ OSBiH, brigadir Edin Fako, zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, brigadir Velibor Purković i štabni oficir u Vojnom dijelu misije BiH pri NATO-u, major Zvonimir Duvnjak.

Tokom sastanka razgovarano je o trenutnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Afganistanu te provođenju zadataka u novim okolnostima koje karakteriziraju postizborni proces, vođenje mirovnih pregovora i narastajuće tenzije u regiji. 

Tom prilikom načelnici štabova su razmijenili mišljenja i stavove s prijedlozima budućih aktivnosti. Na kraju, izrazili su podršku komandantu misije „Odlučna podrška“ i potvrdili svoju opredijeljenost za nastavak provođenja misije do ispunjenja uvjeta za potpunu tranziciju odgovornosti za sigurnost na afganistanske snage.

U saopćenju se navodi da je na marginama sastanka general Mašović imao kratke susrete s načelnicima štabova oružanih snaga Republike Turske, Republike Hrvatske i Gruzije.

  • Mašović: Posjetio Vojnu misiju BiH pri NATO-u
    Mašović: Posjetio Vojnu misiju BiH pri NATO-u Foto: Arhiv

Kao uvod u današnji sastanak 13. januara, u organizaciji predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a, generala Stjuarta Piča (Stuarta Peacha), upriličen je i službeni prijem za načelnike štabova i vojne predstavnike zemalja članica i operativnih partnera. Tokom službenog prijema Mašović se susreo i razgovarao s domaćinom prijema, generalom Pičom, a između ostalih i s generalpukovnikom Todom Voltersom (Wolters) – SACEUR, te načelnicima Savezne Republike Njemačke i Grčke.

Osim učešća na sastanku, general Mašović je posjetio Vojnu misiju BiH pri NATO-u, gdje se sastao s novoimenovanim šefom Misije BiH pri NATO-U u Briselu, ambasadorom Mitrom Kujundžićem. Tokom sastanaka u Vojnim dijelu misije BiH pri NATO-u Mašović je upoznat s trenutnim i budućim aktivnostima Vojne misije BiH pri NATO-u, s posebnim osvrtom na eventualnu buduću saradnju s Evropskom odbrambenom agencijom - EDA, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane BiH.

Komentari

NA VRH