AKTUELNO Vrijednost čestica PM10 jutros u 7 sati iznosila je 194 na Otoci

Kvalitet zraka jutros nešto bolji, ali i dalje vrlo nezdrav

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti vani

Fena
15.01.2020 08:35

Na mjernoj stanici Ambasada SAD indeks kvaliteta zraka iznosio je 244 i vrlo je nezdrav

Foto: Avaz

Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu jutros u 7 sati iznosio je 260 i niži je u odnosu na prethodni, kada je iznosio je 342, ali je i dalje vrlo nezdrav.

Vrijednost čestica PM10 jutros u 7 sati iznosila je 194 na mjernoj stanici Otoka, dok je jučer u isto vrijeme vrijednost čestica PM10 na toj mjernoj stanici iznosila 292.

Na mjernoj stanici Bjelave indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 68, odnosno umjereno je zagađen, dok je na mjernoj stanici Ambasada SAD iznosio 244 i vrlo je nezdrav.

U skladu s trenutnom situacijom kvaliteta zraka, kod osoba s respiratornim oboljenjima, poput astme, moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je, također, vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica (PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljenmonoksida (CO). 

Komentari

NA VRH