UZBUNA

Ljekari na mukama: Prvi put se susreću s bronhitisom kod novorođenčadi

Trenutno je hospitalizirano 80 djece s respiratornim oboljenjima i alergijama, što se može povezati s toksičnim efektom zagađenog zraka, upozoravaju doktori

Klinika za dječije bolesti: Najmlađi pacijenti. Avaz

Piše: E. Skokić

15.1.2020

Ljekari iz Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli na velikim su mukama jer su posljednjih mjeseci suočeni s liječenjem teških oblika bronhitisa kod tek rođenih beba.

Apel roditeljima

Takva stanja kod novorođenčadi, uzrokovana prvenstveno enormnim aerozagađenjem, nisu opisana u dostupnoj medicinskoj literaturi, zbog čega su ljekari u nedoumici kakvu terapiju da odrede.

- Imamo hospitalizirano 80 djece, računajući i djecu koja u toku 24 sata prođu kroz dnevnu bolnicu. Pored problema s respiratornim oboljenjima, povećan je i broj djece s alergijskim upalama nosa i glasnica, što se sve može povezati s toksičnim efektom zagađenog zraka – upozorava doc. dr Lejla Ahmetbegović-Osmančević, šefica Poliklinike s dnevnom bolnicom na Klinici za dječije bolesti.

Zbog negativnih efekata aerozagađenja najugroženija su djeca do šest godina. Ljekari apeliraju na roditelje da njihova djeca moraju nositi zaštitne maske.

Ahmetbegović- Osmančević: Kako pomoći. Avaz

- Imamo prisutan sezonski virus, ali 80 posto hospitalizirane djece ima respiratorne probleme. Među njima su novorođenčad od mjesec te bebe do dva i po mjeseca. Prije nikada nismo imali tako male pacijente s tim oboljenjima i simptomima - kaže naša sagovornica.

Toksične čestice razaraju odbrambeni mehanizam kod djece i u kasnijoj životnoj dobi mogu prouzrokovati još veće zdravstvene probleme.

Prava terapija

Neophodno je najmlađim pacijentima odrediti djelotvornu terapiju, ali kako kada u dostupnoj literaturi ne postoji primjer da je beba od petnaestak dana oboljela od teškog oblika bronhitisa i kako je liječena.

Maske su obavezne

Roditelji moraju zaštititi djecu od otrovnih čestica i zagađenja zraka.

- Nije sramota nositi zaštitne maske, obavezne su. Neophodno je izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme saobraćajnih gužvi i večernjim satima – zaključuje doc. dr Lejla Ahmetbegović-Osmančević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.