RAZGOVOR

Hazim Rančić za "Avaz": Očekujemo da budžet bude usvojen do kraja marta

Imam informaciju da bi se Predsjedništvo BiH u četvrtak trebalo izjasniti o budžetu

Rančić: Svi trebaju uraditi svoj dio posla. Avaz

Piše: S.Degirmendžić / Avaz.ba

15.1.2020

Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija BiH u razgovoru za „Avaz“ izrazio je očekivanje da će Zakon o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH biti usvojen do kraja marta ove godine. Predsjedništvo BiH kao predlagač ovog zakona, trebalo bi se već ove semdice očitovati o ovom pitanju.  


Čeka se Predsjedništvo

-Imam informaciju da bi se Predsjedništvo BiH u četvrtak trebalo izjasniti o budžetu. Za prvi kvartal imamo odluku o privremenom finansiranju i bilo bi važno da svi što prije urade svoj dio posla kako bismo do kraja marta imali usvojen budžet u Parlamentarnoj skupštini BiH, a čemu se i mi u Ministarstvu na čelu s ministrom Bevandom nadamo- kaže Rančić.  

On pojašnjava zašto je važno da privremeno finansiranje institucija bude što kraćeg vremenskog roka.

-Da bi sistem normalno funkcionirao i da bi imali eventualno i tu razvojnu komponentu budžeta i potencijalna strateška ulaganja budžet bi trebao biti usvojen u prethodnoj godini, za narednu, pa makar i u decembru. Budžet usvojen na vrijeme preduvjet je za efikasno funkcioniranje, jer privremeno finansiranje omogućuje samo tekuće poslovanje – kaže Rančić.


Hazim Rančić. Avaz

Vojnici i policajci

Rančić se osvrnuo i na moguće povećanje plaća u institucijama BiH za 4,5 posto. 

-Poznato je da sindikati to traže, mi smo već uputili im odgovor na njihove zahtjeve koji su u nekim slučajevima i veći od mogućnosti budžeta. Međutim, važno je reći da se to povećanje odnosi najvećim dijelom na vojnike, službenike i policajce koji se finansiraju iz budžeta institucija BiH, a njihove plaće su sada znatno niže od onih koje dobivaju njihove kolege na entitetskom i kantonalnom nivou- zaključuje Rančić.


Važno pitanje

O sve češćem spominjanju povećanja stope PDV-a u BiH Rančić kaže da je to veoma važno pitanje za sve građane u BiH i da mu se mora pristupiti stručno i analitički.  

-Ovisno o povećanju PDV-a logično je očekivati i poskupljenje roba i usluga a to utiče i na standard građana. Da bismo o tome donijeli odluku smatramo neohodnom detaljnu analizu, uključujući i onu šta bi nam donijela diferencirana stopa tog poreza. To je jedan složen proces o kojem sve nadležne institucije trebaju dati mišljenje prije konačne odluke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.