SVEČANOSTI

Gazi Husrev-begova biblioteka obilježila 483. godišnjicu rada

Biblioteka predstavlja memoriju za generacije koje dolaze kako bi cijenile i znale našu kulturu i našu prošlost, kaže Lavić

Sa svečanosti: Promovirana tri naslova. Mina

Avaz.ba/Mina

15.1.2020

U velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu upriličeno je obilježavanje 483. godišnjice postojanja i kontinuiranog rada. 

Direktor Osman Lavić istakao je kako im je cilj da kulturno blago koje je sakupljano i koje se čuva u biblioteci, a odnosi se na kulturnu historiju BiH i naroda koji su živjeli na ovim prostorima, bude predočeno svjetskoj i domaćoj javnosti na kvalitetan način. 

- Gazi Husrev-begova biblioteka to radi kroz digitalne forme, izložbe, objavljivanje knjiga, publikacija, kako bi se na taj način sačuvalo ono što je naša prošlost, jer ova biblioteka predstavlja memoriju za generacije koje dolaze kako bi cijenile i znale našu kulturu i našu prošlost - naglasio je Lavić. 

U centralnom dijelu programa promovirana su tri naslova o blagu Gazi Husrev-begove biblioteke. 

Predstavljeno je izdanje „Katalog osmanskih dokumenata Gazi Husrev-begove biblioteke, tom 1“, koji je priredila Azra Gadžo-Kasumović, zatim djelo „Trajnost islamskog naslijeđa: rukopisi Gazi Husrev-begove biblioteke“ autora dr. Mustafe Jahića i knjiga „Iz rukopisnog blaga Gazi Husrev-begove biblioteke“ autora hafiza Hase Popare. 

Promotori su bili prof. dr. Alena Ćatović, prof. dr. Munir Drkić i doc. dr. Ahmed Zildžić s Odsjeka za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 


Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu. Arhiv

Priznanja za uspješnu saradnju i podršku u realizaciji različitih programa i aktivnosti Biblioteke uručena su institucijama i saradnicima: Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Fondaciji za bibliotečku djelatnost Sarajevo, Fondaciji za izdavaštvo i Semiru Efendiću, načelniku općine Novi Grad Sarajevo.

Za nesebičan doprinos razvoju Gazi Husrev-begove biblioteke priznanje je dobila dugogodišnja uposlenica Biblioteke Azra Gadžo-Kasumović, stručnjak za osmanski turski jezik, autorica "Kataloga osmanskih dokumenata Gazi Husrev-begove biblioteke".

Ovogodišnji dobitnik priznanja za doprinos radu je i prof. dr. Ismet Bušatlić, kustos prve muzejske zbirke Biblioteke, dugogodišnji član redakcije Anala Gazi Husrev-begove biblioteke, jedan od koautora prve monografije Gazi Husrev-begove biblioteke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.