GORAŽDE

Pisac koji je odlučio da njegova umjetnosti ne vrijedi koliko jedan ljudski život

U Centru za kulturu organiziran je poetsko – scenski performans „Drina je za mene jedan od najdubljih doživljaja“, autora Munire Kovač – Devlić i Slavka Klisure

Sa današnjeg polaganja cvijeća. A. Bajramović

Piše: Al. B. / Avaz.ba

15.1.2020

Polaganjem cvijeća pred bistu doktora i književnika Isaka Samokovlije ispred Doma zdravlja koji nosi njegovo ime, u Goraždu je otvorena 16. manifestacija „Dani Isaka Samokovlije“.  


Najbolji bh. pripovijedač

U Centru za kulturu organiziran je poetsko – scenski performans „Drina je za mene jedan od najdubljih doživljaja“, autora Munire Kovač – Devlić i Slavka Klisure.

- Malo je književnika koji su sa svojim prvim književnim tekstovima izazvali toliku pažnju i tako pozitivne kritike. Poslije stotinu godina od objavljivanja prvih njegovih pripovijedaka ništa se nije promijenilo, on je i dalje jedan od najvažnijih bh književnika – kazala nam je Kovač-Devlić.

Akademik Husref Tahirović, član ANUBiH, istražio je uglavnom zapostavljeni dio biografije jednog od najboljih bh pripovijedača, koji je kao ljekar radio u Goraždu, Fojnici i Sarajevu, te pisao i tekstove sa medicinskom tematikom.

– Ja sam to nazvao – medicinske priče i pjesme. Uopšte do sada o tome nije pisano, jednostavno je prelaženo preko toga, mada se i iz tih tekstova vidi da je to pisao književnik. Isak Samokovlija drukčije i nije mogao pisati. Kao ljekar duboko vjerujem da je njegov rad ostavio dubokog traga i u edukaciji našeg bosanskog čovjeka – ističe Tahirović.

- Za mene je bilo izuzetno zanimljivo kako je moguće da kanonski pisac, koji je tad bio jedan od najpopularnijih i najizvođenijih autora, odmah nakon Drugog svjetskog rata počinje da se uključuje u tu prosvjetiteljsku ulogu u medicini. Ljude je trebalo naučiti da ne dobiju malariju, vaške, da se ne zaraze od sifilisa … on se koristi svim trikovima koje književnost pruža. Izmišlja likove. Njemu neka baba Mara ljudima objašnjava kako da peru ruke, pravi pjesmice I potpisuje se kao drug Iso, da ga valjda ne prepoznaju da je veliki pisac. Objavljuje to u časopisima koji se tiču javnog zdravlja. U mojoj analizi je vrlo zanimljivo kako je on svjesno odlučio da njegova umjetnost ne vrijedi toliko koliko jedan ljudski život – kaže Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti pozorišne umjetnosti BiH.

Prema riječima Elija Taubera, savjetnika za kulturu i religiju u Jevrejskoj zajednici BiH i člana Organizacionog odbora manifestacije, planirano je da ove godine bude uvedena i nagrada “Dr Isak Samokovlija” za najbolju pripovijetku.


Postoji dobra volja

– U Goraždu postoji dobra volja da ova manifestacija bude snažno nastavljena, a ja očekujem da će se i Grad Sarajevo uključiti, kao što je svojevremeno bio i uključen, jer bez podrške grada u kojem je Isak Samokovlija proveo najveći dio života i najviše stvarao, ova manifestacija ne bi imala smisla – istakao je Tauber.

Manifestacija se nastavlja u februaru javnim pozivom za izradu literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.