RAZGOVOR

Mirza Dautbašić za "Avaz": Ilegalna sječa šuma dokaz da je država neodgovorna prema prirodnom bogatstvu

Radi se o političkom problemu, kazao je Dautbašić

Dautbašić: Ogromne posljedice. Agencije

Piše: D. B. / Avaz.ba

16.1.2020

Gotovo polovina površine pojedinih zemalja na prostoru bivše Jugoslavije je pokriveno  šumama, kao što je, između ostalog, i naša zemlja. 

Međutim, prema svemu sudeći, u posljednje vrijeme obaramo rekorde i po ilegalnoj sječi šumskih resursa. 

Kako tvrde stručnjaci u našoj zemlji, velike štete nastaju krađom i ne radi se samo o materijalnim štetama, već uništavanje jednog od ključnih prirodnih resursa dovodi i do ekoloških, sigurnosnih i zdravstvenih opasnosti. 

Ilegalna sječa šuma izrazito zastupljena u BiH. Agencije

Dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu Mirza Dautbašić za "Avaz" pojašnjava da je glavni problem što još u Federaciji BiH nije donesen zakon o šumama te da bi se tim zakonom za kratko vrijeme riješio problem.

- Radi se o političkom problemu. Ilegalne sječe samo pokazuju koliko je država, kao vlasnik šume, neodgovorna prema svom najvažnijem prirodnom bogatstvu. Ilegalne sječe se mogu spriječiti u roku od tri dana. Zna se gdje se sječe, kako se sječe, postoje kamere i mnogi drugi koraci koji se mogu poduzeti kako bi se riješio ovaj problem -  istakao je Dautbašić.

Dekan ovog fakulteta pojašnjava da ljudi zaista nisu svjesni svih posljedica te da je potrebno da se nešto podhitno poduzme kako bi se ovo smanjilo.

- Posljedice su ogromne, tako je i erozija tla jedna od posljedica. Još, kao što sam rekao, nije donesen zakon za entitet Federacije BiH. Međutim, moram reći da šuma kao prirodni fenomen ne poznaje granice i ne može ga podijeliti po granicama, jer požari, insekti, bolesti isto tako ne poznaju posljedice - zaključio je Dautbašić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.