ALARMANTNO Zabrinjavajući podaci o oboljelim od karcinoma

Na onkološkim odjeljenjima u BiH godišnje više od stotinu djece

Oboljeli uzrasta od sedam do 14 godina

D. Bašić / Avaz.ba

Veliki broj djece obolijeva od leukemije

Foto: Ilustracija


Broj djece oboljele od malignih bolesti iz godine u godinu se povećava. Posljednji podaci govore da na godišnjem nivou u BiH oboli između 90 i 100 djece koja se liječe na onkološkim odjeljenjima u Sarajevu i Banjoj Luci.

Više faktora

Međutim, tačnih podataka nema, jer BiH nema jedinstven register oboljelih.

Fikret Kubat, predsjednik Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka“, za „Avaz“ je kazao da se na prostoru Federacije BiH godišnje rak dijagnosticira kod 60 djece.

- U RS taj broj je nešto manji. Mogu reći da je dijagnostika uznapredovala te da je sada lakše ustanoviti dijagnozu. Zato se i može potvrditi veći broj oboljelih. No, ne treba zanemariti da je sedamdesetih godina procent izlječenja bio 30 posto, a sada je kod leukemije od 80 do 90 posto - kazao je Kubat, dodavši da mnogo faktora utječe na dobivanje ove bolesti.

Onkološka odjeljenja na Klinici za dječije bolesti UKC-a RS prime između 35 i 40 novooboljelih.

  • Kubat: Veći procent izlječenja

    Kubat: Veći procent izlječenja

    Foto: Avaz


Tri godine

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazali su da je 2018. godine registrirano ukupno 46 oboljelih.

- Radi se o oboljelim uzrasta od sedam do 14 godina. Tako se proteklih godina između 20 i 35 mališana borilo s ovim opakim bolestima. Prije tri godine je registrirano 56 oboljelih - kazali su iz Zavoda.

Kako navode, djeca najviše obolijevaju od maligne neoplazme limfoidnog tkiva, leukemije, tumora oka i mozga i drugih dijelova centralnog nervnog sistema.

  • Veliki broj djece se liječi u inostranstvu

    Veliki broj djece se liječi u inostranstvu

    Foto: Ilustracija


Liječenje u inozemstvu

Roditelji mališana s nešto kompliciranijim oblicima bolesti svoj spas traže u poznatim evropskim klinikama. Cijene liječenja zavise od vrste oboljenja, zdravstvenog stanja, dužine liječenja te finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na