KANTON SARAJEVO

Dević: Nikad nije zabilježeno da manjina blokira procese kako bi još malo ostala na vlasti

Oduzeli su pečat, blokirali su rad. Oni ovo rade da bi onemogućili da Mario Nenadić bude premijer Kantona, kazao je Dević

Dević: Građani ne trebaju brinuti. M. Tabaković

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

16.1.2020

Nikad nije zabilježeno da manjina blokira procese kako bi ostali još malo na vlasti, kazao je šef Kluba SDA Mahir Dević, nakon što je prekinuta sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

- Oduzeli su pečat, blokirali su rad. Oni ovo rade da bi onemogućili da Mario Nenadić bude premijer Kantona i to je opće poznato. Zamislite da manjina odlučuje ko će biti mandatar. Jučer smo pripremili sporazum u kojem smo rekli da "neka njihov kandidat bude neustavan i neka je naš neustavan". Tražili smo da Čelik predsjedava i oni su to prihvatili. To je bilo naše rješenje da se izađe iz krize - rekao je Dević. 

On ističe da je od početka bilo blokada. 

- Tadašnji predsjedavajući (Elmedin Konaković, op. a.) govori da nam zahtjev nije dovoljno obrazložen, pa potom jeste i zakaže se sjednica. Sada ulazimo u neku drugu epizodu, treću, četvrtu. Nikad nije zabilježeno da manjina vlada većinom. Na sjednice sada dolazi oko 15 zastupnika i to može ići u nedogled. Ako imate većinu, upravljate procesima, ali pošto nemate, odstupite. Ne želimo pristati na ucjene. Neka premijer preuzme odgovornost u Sarajevu - dodao je Dević. 

Nova većina: Dok se ne razjasni situacija, neće učestvovati u radu Skupštine. M. Tabaković

Istakao je da je ključ svih problema pokušaj četvorke da Mario Nenadić ne bude premijer Kantona Sarajevo.

- Pokrenuli su pitanje vitalnog interesa na sjednici koja nije ovjerena. Evo, neka izvole, neka naprave novu većinu. Dok se ne razjasni situacija, mi nećemo učestvovati u radu Skupštine. Ko nam garantira da će biti ovjerena bilo koja odluka, kad nije ovjerena sjednica održana 28. decembra prošle godine. OHR jučer nije poslao ni odluku ni odgovor ni mišljenje, već pismo. Pismo ne može reći da je neko predsjedavajući - kazao je Dević. 


Sporazum koji je ponudila SDA. Avaz

Osvrnuo se i na jučerašnjih niz sastanaka koji su održani.

- Čitav dan je sve super bilo, dogovarali smo se, međutim, popodne je Dino Konaković došao, kojeg su ovlastili Nermin Nikšić i Predrag Kojović da govori u ime SDP-a i Naše stranke. To je smiješno. SDA, SBB i DF su bili u punom sastavu - rekao je Dević.

Odluka o privremenom finansiranju, kako je potvrdio Dević, bit će donesena i građani ne trebaju da se brinu o tome.

- Do 31. januara odluka će biti donesena. Bezveze uznemiravaju građane, spominju neke proteste, duge cijevi, šalju dopise sekretaru, uzimaju nam kartice za glasanje. Ko to radi, nova ili stara većina - zaključio je Dević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.