REAKCIJE

Čavka poručio: Povratnike zaštititi institucionalno

Svaki nemir i svako uznemiravanje osjete na svojoj koži

Čavka. Arhiv

Avaz.ba

16.1.2020

- Nakon posljednjih uznemiravanja povratničke zajednice, prvenstveno u Srebrenici, ali i u ostalim dijelovima manjeg bh. entiteta, više je nego neophodno pokrenuti institucionalnu zaštitu povratnika - rekao je potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka.  

On je još jednom ponovio da povratnici svaki nemir i svako uznemiravanje osjete na svojoj koži, a u takvim okolnostima najveće žrtve su djeca, koja prolaze kroz razne oblike diskriminacije.

- Novi ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić pokazao je novi pristup u rješavanju ovog problema. Umjesto klasičnog populizma, Radončić je od institucija RS tražio sigurnost za sve nas koji smo se vratili svojim domovima - istaknuo je Čavka.

Svi povratnici, dodao je Čavka, imaju pravo na život dostojan čovjeka. Niko ne treba da strepi nad svojom koricom hljeba niti nad svojim krovom. Povratnici su, kaže on, često izloženi uvredama i omalovažavanjima i to je proces koji mora biti zaustavljen.

- Bitno je da se mijenja sam pristup rješavaju ovog problema. Upravo su institucije te koje su dužne da zaštite sve građane i da sankcioniraju one koji uznemiravaju povratnike. Povratnici nisu građani drugog ili trećeg reda - poručio je Čavka.

Do sada je, podsjeća on, bila praksa da se preko leđa povratnika kupe jeftini politički poeni. Povratnici su do sada tretirani kao predizborno meso i takav odnos prema njima, kaže Čavka, nije dozvoljen.

- Zbog toga je bitno da tražimo odgovornost onih koji su odgovorni za ugrožavanje povratničke sigurnosti u manjem bh. entitetu, a to su upravo institucije. Zato je potez Fahrudina Radončića potez državnika, a ne potez jednosemestralnog političara - kazao je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.