SJEDNICE

Jasno precizirati zaštitu sudija i tužilaca

U raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine

S današnje sjednice. S. Saletović

Piše: S. D. / Avaz.ba

16.1.2020

U raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH poslanik SDP-a Nermin Nikšić, između ostalog, ocijenio je da ovaj prijedlog nije precizno definirao pitanje osiguranja sudija i tužilaca, odnosno nosilaca pravosudnih funkcija. 

On je naglasio da, prema sadašnjim odredbama, pitanje osiguranja sudija i tužilaca definira se kroz tri kategorije, i to prema mjestu stanovanja, rada i pokreta, te da je predviđeno da ono traje za vrijeme obavljanja dužnosti.  

- Međutim, postavlja se pitanje ko će štititi sudiju ili nosioca pravosudne funkcije ukoliko je na službenom putovanju, nekom seminaru ili slično van mjesta stanovanja ili rada i zato smatram da ovo pitanje treba precizirati, kao i da se sigurnost nosilaca pravosudnih funkcija treba staviti u okvire jedne policijske agencije - kazao je Nikšić.

On je istakao i da se preciznije treba definirati vrijeme za prekovremeni rad sudskih policajaca u smislu da se ne ograničava na četiri sata sedmično, nego da to ograničenje bude na sedmičnom nivou.

Adil Osmanović, poslanik SDA, u okviru rasprave o ovom zakonu, potencirao je pitanje odredbe koja regulira uvođenje funkcije zamjenika komandira Sudske policije. 

Osmanović je kazao da on ne smatra neophodnim da komandir ima zamjenika. Također, Osmanović je komentirao odredbu prema sadašnjem prijedlogu koja precizira da „komandir ima zamjenika koji nije iz istog konstitutivnog naroda“.

- Zanima me ko imenuje zamjenika komandira Sudske policije i znači li to da on mora biti iz konstitutivnog naroda – kazao je Osmanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.