OTVORENO Premijer Federacije u razgovoru za naš list

Fadil Novalić za „Avaz“: Nije razgovarano o povećanju PDV-a

Moramo poboljšati uvjete za život građana, ali i raditi na projektima koji bi zaustavili odlazak mladih iz BiH, kaže Novalić

M. Aščić / Avaz.ba
16.01.2020 19:11

Novalić: Penzije će rasti ako bude rastao BDP

Foto: Arhiv

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je jučer u razgovoru za „Dnevni avaz“ da do sada na zvaničnim sastancima nije razgovarano o povećanju PDV-a. Osvrnuo se i na rad Vlade, saradnji s državnim premijerom Zoranom Tegeltijom, ali i prioritetima Vlade u narednom periodu.

Prema svemu sudeći, on će i dalje voditi Vladu FBiH.

Sve iz medija

Iako je tema o povećanju PDV-a posljednjih nekoliko mjeseci u javnosti predstavljana kao svršen čin, Novalić nam kaže da o tome nije upoznat.

- Ni na jednom oficijelnom sastanku nije bilo razgovora o povećanju PDV-a i sam sam informacije o povećanju PDV-a dobivao samo iz medija – rekao nam je Novalić.

Kada su u pitanju prioriteti Vlade na čijem je čelu već petu godinu, naglasio je da moraju biti poboljšani uvjeti za život građana.

- U narednom periodu prioritet Vlade je da poboljša uvjete za život građana, da radi na projektima koji bi zaustavili odlazak mladih iz BiH. Moramo i ubrzati infrastrukturne projekte, podići stepen konkurentnosti privrede i nastaviti rad na poboljšanju poslovnog ambijenta - kaže Novalić.

Govoreći o povećanju penzija, premijer je kazao da to diktira rast BDP-a u prošloj godini.

  • Novalić: Nastaviti s reformama
    Novalić: Nastaviti s reformama Foto: Arhiv

Govoreći o povećanju penzija, premijer je kazao da to diktira rast BDP-a u prošloj godini.

  - Kao što sam mnogo puta do sada istakao, Zakon o PIO više ne podliježe utjecajima politike, nego je direktno vezan za porast BDP-a, tako da će i ove godine penzioneri dobiti povećanje u iznosu koliki nam je bio rast BDP-a u 2019. godini – istakao je on.

Dobra saradnja

Pohvalio je odličnu saradnju s novim predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom, s kojim je nedavno imao niz sastanaka.

- Saradnja s gospodinom Tegeltijom za sada je dobra, pred nama je mnogo posla i nadam se da će saradnja biti još bolja – smatra Novalić.

Nova Vlada FBiH

Upitan kada bi, prema njegovom mišljenju, mogla biti formirana nova Vlada FBiH, Novalić nam je odgovorio:

- Nisam učesnik međustranačkih pregovora, tako da vam ne mogu tačno odgovoriti kada će biti formirana nova Vlada FBiH. Lično se nadam da će se to desiti što prije – kaže Novalić.

   
NA VRH