ALARMANTNO

Zbog zagađenja zraka u Goraždu proglašena epizoda "pripravnost"

S obzirom na trenutne atmosferske prilike koje će potrajati određeno vrijeme, očekuje se da će koncentracija zagađujućih čestica biti povišena

Bojan Krunić. Avaz

Piše: Al. B. / Avaz.ba

16.1.2020

Rezultati mjerenja kvaliteta zraka na referentnoj stanici Rasadnik pokazuju prekoračenje dozvoljenih vrijednosti čestica PM 2,5 i PM 10, koje iznose 48, odnosno 49 mikrograma po kubnom metru. 

Na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka proglašena je epizoda „pripravnost“ za područje Goražda.

Prema riječima ministra za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde Bojana Krunića, ovaj stepen uzbunjivanja javnosti podrazumijeva upozorenje rizičnim grupama stanovništva da smanje kretanje, ali i intenziviranje mehaničkog i ručnog čišćenja i pranja cesta, primjenu „mokrog postupka“ za zimsko održavanje cesta, smanjenje broja vozila u prometu, pojačan inspekcijski nadzor nad gradilištima, te inspekcijski nadzor nad primjenom svih mjera.

- Mi smo trenutno u fazi upozorenja ostalim institucijama da se pridržavaju Plana interventnih mjera, a prema navedenim podacima, vrijednosti parametara niti jednom nisu prešli prag upozorenja, odnosno uzbune. Ukoliko se nastavi ovaj intenzitet zagađenja, naredna mjera je „uzbuna“. S obzirom na trenutne atmosferske prilike koje će potrajati određeno vrijeme, očekuje se da će koncentracija zagađujućih čestica biti povišena, pa savjetujemo stanovništvo da smanje boravak na otvorenom, upotrebu automobila, a posebnu pažnju trebaju obratiti trudnice, starije osobe, hronični bolesnici i djeca predškolske dobi - pojašnjava Krunić.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.