SVEČANOSTI

Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo obilježio 120 godina rada

Direktor Doma Tarik Smailbegović najavio je da će Dom u narednom periodu biti još prisutniji u zajednici kroz usluge prihvatilišta za djecu, kuća i stanova za mlade

Avaz.ba/ Fena

16.1.2020

S današnje svečanosti u sarajevskoj Vijećnici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo obilježio je danas 120 godina uspješnog rada i postojanja. Na manifestaciji održanoj u sarajevskoj Vijećnici naglašeno je da iza ovih 120 godina stoji uspjeh svih onih ljudi koji direktno rade s djecom i svih onih građana koji godinama rade u interesu djece koja borave u ovoj ustanovi. 

Direktor Doma Tarik Smailbegović zahvalio je svima koji omogućavaju da štićenici Doma imaju toplo, dostojanstveno i kvalitetno mjesto za život. Najavio je da će Dom u narednom periodu biti još prisutniji u zajednici kroz usluge prihvatilišta za djecu, kuća i stanova za mlade, malih porodičnih domova, mobilnog tima, dnevnog centra, te servisa za savjetovanje i edukaciju hraniteljskih porodica i porodica pod rizikom od razdvajanja. 

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija rekao je da se Dom nalazi na prekretnici, odnosno u periodu transformacije, zbog čega je ključna podrška cijelog društva da bi sve prošlo kako treba.

- Transformacija Doma ne znači da će se on zatvoriti, naprotiv, znači da Dom Bjelave raste i razvija se, a sve s ciljem što većeg osamostaljenja naše djece da bi se što lakše suočili sa životnim problemima - objasnio je on. 

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić ističe da je priča o Domu na Bjelavama jedna od najljepših, jer za nju su vezane hiljade ljudskih sudbina i života. 

Manifestaciji u Vijećnici prisustvovali su predstavnici različitih nivoa vlasti, profesionalci koji rade s mladima i djecom bez roditeljskog staranja iz oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva te predstavnici kulturnog, sportskog i drugih sfera života u Kantonu Sarajevu, kao i strani diplomati, predstavnici nevladinih organizacija i drugi donatori koji podržavaju rad ustanove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.