ISTRAŽUJEMO

Cijene konstantno variraju: Gorivo ponovo poskupjelo

Obistinile su se prognoze da će cijene sirove i prerađene nafte na svjetskim berzama početi divljati nakon posljednjih događanja na Bliskom istoku

Većina distributera korigirala cijenu. Ilustracija

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

16.1.2020

Gorivo u Bosni i Hercegovini ponovo je poskupjelo. Obistinile su se prognoze da će cijene sirove i prerađene nafte na svjetskim berzama početi divljati nakon posljednjih događanja na Bliskom istoku.  

Posljednjih dana pojedine pumpe digle su cijenu nafte za pet feninga.

Uvoz nafte

Naša država nema svoju rafineriju, jer je ona u Bosanskom Brodu već godinu u remontu. Zbog toga uvozimo prerađenu naftu iz rafinerija u Rijeci i Pančevu, nešto i iz Siska, a iz Evropske unije najčešće dolaze brodovi sa Sicilije, jer takva nafta ne podliježe carinjenju.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja naftnih derivata Privredne komore Federacije BiH, za „Avaz“ je rekao da je trenutno najskuplji benzin super 98, a trenutno košta 2,46 maraka po litru.

Bošković: Male rezerve. Arhiv

- Ali, to je gorivo koje se najmanje koristi. Većina distributera je korigirala cijenu za pet feninga. Burza nije odgovorila koliko se očekivalo zbog dešavanja na Bliskom istoku. Ne možemo sa sigurnošću reći šta će se dešavati. Kada vidimo burzu, možemo očekivati kakve će nas cijene sutra očekivati – rekao je Bošković, dodajući da BiH ima male rezerve.

Prema posljednjim podacima, u Sarajevu se cijena dizela D5 kreće od 2,16 do 2,41 KM po litru, a benzina super 95 od 2,16 do 2,31 KM.

Gdje je najskuplje

Za dizel D5 cijena je ista u Tuzli, ali je najniža cijena benzina super 95 2,26 KM, a najviša 2,31 KM po litru. Iste cijene goriva su i u Zenici, Bihaću i Mostaru.

Cijena D5 varira od 2,06 do 2,31, a benzina 95 od 2,11 do 2,36 KM, dok je tradicionalno najskuplji benzin 98, koji je najskuplji u Sarajevu i Mostaru 2,46 KM po litru.

Formiranje cijena

Iz Ministarstva trgovine FBiH kažu da cijene variraju u zavisnosti od toga gdje se nalazi pumpa - u centru grada ili okolini.

- Na tržištu je slobodno formiranje cijena. Dok god distributeri mogu prodavati gorivo po ponuđenoj cijeni, oni će ga i prodavati. Kada opadne potražnja, logično je da će sniziti, pa nakon izvjesnog vremena opet dići cijene. Sve dok drastično ne odstupaju, nema potrebe za intervencijom – rečeno nam je iz Ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.