SAOPĆENJE

Stranke HNS-a zajedno na lokalnim izborima 2020. godine

Bit će nastavljeno usaglašavanje načela i stavova u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH

Sa sjednice HNS-a. HNS

Srna

16.1.2020

Stranke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) nastupit će zajedno na lokalnim izborima ove godine, odlučeno je na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a. Odluka je donesena na današnjoj sjednici u Orašju i posebno se odnosi na sredine gdje bi hrvatski narod mogao biti izložen preglasavanju, saopćeno je iz HNS-a.  

Predstavnici stranaka HNS-a istakli su da će se formiranje svih lista raditi uz dogovor, a izuzetak će biti u sredinama s hrvatskom većinom, gdje će se ići s više kandidata i listi.

Predsjedništvo HNS-a raspravljalo je i o izmjenama Izbornog zakona i okviru legitimnog predstavljanja na svim nivoima vlasti u BiH, posebno naglašavajući izbore u gradu Mostaru, legitiman izbor u Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

U saopćenju se dodaje da je postignut visok stepen saglasnosti na pronalaženju rješenja za održavanje lokalnih izbora ove godine u Mostaru.

Sjednica HNS-a u Orašju. HNS

Navodi se da će biti nastavljeno usaglašavanje načela i stavova u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, uzimajući u obzir odluke Ustavnog suda BiH i presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu. Na sjednici je razmatran i prijedlog transformacije Vlade Federacije BiH.  

Razmatrana je mogućnost, odnosno prijedlozi za ukidanje neustavnih ministarstava i prijedlozi za formiranjem novih, kao i razdvajanje postojećih ministarstava, dodaje se u saopćenju.

Na sjednici su predstavljene smjernice djelovanja HNS-a, uz ustavnopravni okvir.

- Smjernice su bazirane na strateškom dokumentu, odnosno Deklaraciji s posljednjeg zasjedanja HNS-a. Prema raspravi, uz dopunjeno izdanje smjernica, Predsjedništvo će na idućoj sjednici donijeti konačan dokument - dodaje se u saopćenju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.