SARAJEVO

Održati tematsku sjednicu o pravosuđu, utvrditi štetu zbog oslobađajućih presuda

Donesen zaključak da se danas ne glasa o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH

Sjednica PD Parlamenta BiH. S. Saletović

Piše: S. D. / Avaz.ba

16.1.2020

Završena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Poslanici su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH. 

Ovim izmjenama osigurava se da stranke u kraćim rokovima ostvare pravo na sudsku zaštitu ukoliko smatraju da je neko njihovo pravo uskraćeno ili nije ostvareno u upravnom postupku pred nadležnim tijelima uprave.

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, kojim se predviđa uvođenje inspekcijskog nadzora u slučaju postojanja sumnje na korupciju i nepravilnosti u radu institucija BiH, nije dobio entitetsku većinu iz RS pa će se o njemu naknadno usaglašavati.

Entitetske većine nije bilo ni za podršku izmjenama i dopunama Zakona o patentu, Zakona o Sudskoj policiji BiH i Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Donesen je zaključak da se danas ne glasa o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH.

Izmjene Poslovnika

Prijedlog izmjene Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čiji su predlagači poslanici Nezavisnog bloka Mirjana Marinković-Lepić i Predrag Kojović, nije dobio podršku.

Poslanici nisu primili k znanju godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2017. i 2018. godinu, dok je usvojen zaključak o organiziranju tematske sjednice o VSTS-u i obaveznom prisustvu predsjednika ovog tijela Milana Tegeltije. Zaključak koji je predložio Borislav Borenović, poslanik PDP-a, o vraćanju instituta supsidijarnog tužioca nije imao entitetsku većinu iz RS.

Završena sjednica. S. Saletović

Usvojeni su Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH te Specijalni izvještaj o izgledu, upotrebi i zaštiti službenih obilježja u BiH.

Predstavnički dom usvojio je izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2018. godinu, sa zaključkom o utvrđivanju štete nastale od oslobađajućih sudskih presuda. Alma Čolo, zastupnica SDA, zatražila je da se dostave svi podaci o tome koliko je budžet koštalo to što su, primjerice, neke osobe uhapšene, a potom u sudskom postupku pravosnažno oslobođene.

Izvještaji o provođenju općih izbora 2018. godine i zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2018. godini nisu usvojeni.

Poslanici su prihvatili i inicijativu poslanika SDP-a Saše Magazinovića u vezi sa sprečavanjem zloupotreba korištenja službenih vozila u institucijama BiH na način da ta vozila budu obilježena. To se ne odnosi na vozila štićenih osoba u BiH.

Data je saglasnost za ratifikaciju većeg broja međunarodnih konvencija, sporazuma i ugovora. 

Naredna sjednica zakazana je za 14. februar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.