PRENOSIMO Dželila Čurt za N1

Direktorica Nove BH: Jednostrana odluka dijela operatera, gledaoci zakinuti

U februaru se vraća Liga prvaka, Liga nacija početkom proljeća, odnosno televizijski programi koji su javni interes

Avaz.ba / N1

Dželila Čurt

Foto: N1


Dželila Čurt, direktorica Nove BH, za N1 je govorila o odluci "BH Telecoma" da gledaocima u svom kablovskom sistemu onemogući praćenje te televizije. Ona je pojasnila zbog čega je došlo do te odluke, pojasnila posljedice, ali govorila i o iskoracima Nove BH koji idu u skladu sa svjetskim standardima.

Zašto je ''BH Telecom'' odbio ponudu Nove BH?

- I "BH Telecom" i "Eronet" i "m:tel" odlučili su da odbiju konkurentnu ponudu Nove BH kao domaće TV stanice. Čudno je da u isto vrijeme plaćaju ogromne iznose, čak gotovo dvostruko više nego što minimalno potražuje Nova BH, a plaćaju ih za strane stanice koje evidentno imaju niži kvalitet sadržaja. Za dvostruko veću naknadu ''BH Telecom'' i ostali operateri plaćaju Pink pakete za euro ili više, a znamo da je Regulatorna agencija za komunikacije krajem 2015. donijela odluku da određeni sadržaji tih paketa budu zabranjeni, odnosno da se emitiraju od ponoći do šest sati ujutro zbog sadržaja, zaštite maloljetnika, nakon velikih žalbi građana BiH - poručila je.

Čurt je kazala i to da misli da je ovo trenutna odluka.  

- Za Novu BH gledalac je na prvom mjestu. ''United Group'' je sa svojim investitorima imala ideju prije godinu da ima televiziju svjetskog standarda. Ako imaš televiziju svjetskog standarda, treba da ulažeš. Mi smo jedina televizija u BiH koja je milionske iznose u eurima uložila u programsku shemu i osigurala vrhunski sadržaj gledaocima, prije svega premium sportski sadržaj, zabavni, serijski program i, naravno, naš informativni program koji je našao svoje gledaoce na području BiH - rekla je. 

Koji savjet ima za gledaoce koji ne mogu gledati Novu BH?

- Mi imamo mnogobrojne pozive, kontaktiraju nas gledaoci i preko portala i društvenih mreža. Ono što treba zapamtiti jeste da je Nova BH nacionalni emiter. Imamo 100 posto pokrivenost preko zemaljskog signala, koji je bez naknade i svi nas mogu naći na zemaljskom signalu. Ako dio operatera ne želi sada imati Novu BH - jednostrano su odlučili, zakinuli su gledaoce koje smo mi osluškivali. Postoji alternativa - to je dobra vijest - poručila je Čurt u ''Danu uživo'' na N1.

- Najveći operater u BiH je sklopio s nama ugovor, kao i nekolicina manjih operatera. Postoji alternativa. Savjetujemo našim gledaocima da kontaktiraju operatere, pronađite Novu BH kod drugih operatera ili nas pronađite preko terestrijalnih signala, tu smo besplatni - rekla je Čurt za N1.

  • Čurt: Nova BH napravila iskorak

    Čurt: Nova BH napravila iskorak

    Foto: Screenshot / N1


- Nova BH napravila veliki iskorak, osim velikih investicija, puno smo investirali u lokalnu produkciju, tehničku podršku, osigurali 30 posto radnih mjesta u odnosu na prošlu godinu i nudimo najbolji program u regiji - istakla je.

U februaru se vraća Liga prvaka, Liga nacija početkom proljeća - odnosno televizijski programi koji su javni interes - te to mogu biti posljedice odluke "BH Telecoma" i drugih operatera koji u svojoj ponudi nemaju Novu BH.

NA VRH

Podijeli članak na