SARAJEVO

Konaković kao "pravni ekspert": Tvrdi da je BiH tužila Srbiju i zbog genocida nad Srbima

Ponovo napravio potez koji je obilježio njegovu košarkašku karijeru – promašio je i obruč i tablu

Elmedin Konaković. M. Tabaković

Avaz.ba

16.1.2020

Donedavni predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) i šef stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konakovićobrušio se danas na novu skupštinsku većinu, odnosno na, kako je kazao, njihove "uhljebljene pravnike", piše Faktor.

- Oni danas ovdje plaćaju danak onoga što su sami napravili. Kreirali su društvo nesposobnih, nekompetentnih, stranačkih pravnika – kazao je Konaković, govoreći o "uhljebljavanju" kadrova u periodu u kojem je on "žario i palio" Kantonalnim odborom stranke koju danas optužuje za to "uhljebljavanje".

Kako bi ukazao na nesposobnost i nekompetentnost stranačkih pravnika, šef nekadašnje frakcije Stranke demokratske akcije (SDA), koja se danas odaziva na ime NiP, još jednom se osvrnuo na pravni proces pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.


Elmedin Konaković. M. Tabaković

- Ponovo povlačim paralelu sa revizijom presude za zločine i genocid nad Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i ostalim u BiH – izjavio je samouvjereni Konaković, pokušavajući na taj način potkrijepiti svoju tezu o neukoj političkoj konkurenciji, te o sebi kao neospornom pravnom autoritetu kompetentnom da tumači Ustav FBiH, Ustav KS i Poslovnik Skupštine KS.

Nakon što je na stranačkoj novogodišnjoj konferenciji osudio neuspjeh "revizije tužbe protiv Srbije", danas je šef NiP-a ispravio tu "grešku u koracima", ali je ponovo napravio potez koji je obilježio njegovu košarkašku karijeru – promašio je i obruč i tablu.

BiH je, podsjetit ćemo, tužbu podnijela protiv Srbije, smatrajući da je direktno odgovorna za genocid počinjen na čitavoj teritoriji BiH s namjerom da uništi bošnjačko stanovništvo, odnosno zbog kršenja Konvencije o preveniranju i kažnjavanju zločina genocida. Međunarodni sud pravde je 26. februara 2007. godine presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid u Srebrenici, ali je utvrdio da je ta zemlja ipak prekršila Konvenciju time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spriječi genocid nad Bošnjacima.

Dakle, BiH nije tužila Srbiju zbog, kako je to kazao Konaković, genocida nad Hrvatima, Srbima i ostalim, već zbog genocida nad Bošnjacima, s obzirom na to da Srbija definitivno nije imala genocidne namjere prema srpskom stanovništvu u BiH, pa čak ni prema hrvatskom.

To je vjerovatno jasno čak i "uhljebljenim pravnicima", ali očigledno nije Konakoviću koji je, uprkos očiglednom nepoznavanju materije, još jednom osjetio potrebu da dijeli lekcije o međunarodnom krivičnom pravu. Da je pravnik, makar i "uhljebljeni", šef NiP-a vjerovatno ne bi davao ovakve izjave kojima neupitno sugerira da se radi o, rekli bi zlobnici, uhljebljenom DIF-ovcu, piše Faktor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.