BEOGRAD

Vučić nakon sastanka s Dodikom: Prihvatit ćemo dogovor tri naroda iz BiH

Niko drugi, niti dva naroda mogu jednom narodu nešto da nametnu

S današnjeg sastanka. Twitter

Avaz.ba

17.1.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas nakon susreta s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da će prihvatiti svaki dogovor tri naroda u BiH.

On je rekao da je Dejtonski sporazum historijski važan i jedino moguće rješenje. Sve nove ideje mogu proći samo uz saglasnost svih naroda, dodao je.

- Tamo na teritoriju bosanskohercegovačke Federacije živi srpski narod, živi veoma siromašno i zato je naša zajednička obaveza da uradimo sve što možemo da našim ljudima pomognemo i zato s ponosom želim da kažem da ono što smo obećali, to smo i ostvarili - dodao je on.

Potom je otkrio detalje razgovora s Dodikom.

- Razgovarali smo o očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je sporazum od historijskog značaja i jedino moguće rješenje u kojim su svi gubili, ali i svi dobivali. Rekao sam, što se pozicije Republike Srbije tiče, da ćemo prihvatiti dogovor tri naroda. Niko drugi, niti dva naroda mogu jednom narodu nešto da nametnu. Nikakve planove nove, nikakve ideje niti bilo ko sa strane može da čini bez saglasnosti sva tri naroda - rekao je, potcrtavši veliki značaj izgradnje mosta i graničnog prijelaza između Srbije i Bosne i Hercegovinu u Bratuncu.


Vučić se obratio nakon sastanka. Screenshot

Vučić je dodao da je dio razgovora posvećen i stanju u Crnoj Gori.

- Razgovarali smo o situaciji u regionu. Podržali smo zalaganje Srpske pravoslavne crkve za očuvanje naših svetinja u Crnoj Gori. Vjerujemo da će takva vrsta dogovora biti postignuta - dodao je, zahvalivši Dodiku na izuzetnoj saradnji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.