REAKCIJE

"BH-Gas": U Vladi KS se sakrivaju iza svog neznanja kako bi prikrili loše poteze

Pozivamo ministra Mandića da prestane obmanjivati javnost, naveli su iz "BH-Gasa"

Salkić: Vlada Kantona Sarajevo ništa nije “molila” "BH-Gas". Avaz

Avaz.ba

17.1.2020

U vezi s današnjom pres-konferencijom Vlade KS o rješavanju problema zagađenosti zraka na području Kantona Sarajevo i izjave ministra Srđana Mandića, u kojoj, po ko zna koji put, proziva "BH-Gas" i tom prilikom iznosi tvrdnje koje nisu ni u kakvoj vezi sa spomenutom problematikom niti su tačne, imamo obavezu da na ovakve izjave reagiramo, saopćili su iz "BH-Gasa".

- Istovremeno, pozivamo da se pojedini dužnosnici Vlade KS ne sakrivaju iza svog neznanja i nepoznavanja materije o kojoj govore, kako bi prikrili svoje loše poteze i nerealizirana obećanja prema građanima KS.  

Kao ilustraciju dajemo sljedeći podatak: Kantonu Sarajevo su 2011. godine isporučena 152 miliona kubika i tada je veleprodajna cijena plina iznosila 820 KM/1.000 Sm3, 2019. godine KS je isporučeno 137 miliona kubika i odlukom Vlade KS veleprodajna cijena je zadržana na nivou od 495 KM/1.000 Sm3 - naveli su iz ove kompanije.

Dodaju da je "BH-Gas", odnosno Vlada Federacije BiH, utrošila 18 miliona KM radi amortiziranja povećanja ruske cijene prirodnog plina za sva distributivna preduzeća. Nakon što je došlo u pitanje redovno plaćanje obaveza prema ruskom isporučiocu, cijena plina je povećana, ali je, isto tako, smanjenja od 1. januara 2020. godine.


Ilustracija. Arhiv

- Kako je saopćeno na pres-konferenciji, Vlada Kantona Sarajevo održat će sastanak sa predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasada kako bi od njih tražila finansijsku pomoć, a u isto vrijeme, Vlada KS je od ukupnih osam miliona maraka predviđenih za subvencioniranje potrošača prirodnog plina, potrošila milione KM subvencionirajući te iste međunarodne organizacije i ambasade i druge institucije, iako su finansijski sposobne da podnesu punu cijenu prirodnog plina - navode u saopćenju koje potpisuje direktor Jasmin Salkić.

Napominju da Vlada Kantona Sarajevo nije ništa “molila” "BH-Gas" nego da su početkom 2019. pozvali predstavnike Vlade KS u svoje prostorije i tada im je transparentno predočeno i koliko će cijena biti povećana i za koji vremenski period.

- Predstavnici Vlade KS nisu tom prilikom imali nikakav prijedlog niti je naknadno "BH-Gasu" upućen bilo kakav dokument radi utvrđivanja zajedničkih stavova po ovom pitanju. Na kraju, kako učesnici pres-konferencije niti znaju problematiku plina niti žele da je znaju, pozivamo ministra Mandića da prestane obmanjivati javnost te im poručujemo da, kad u korist građana izdvoje 18 miliona KM, kao što su Vlada FBiH i "BH-Gas" uradili za sve distributivne kompanije, a ne osam miliona KM, tada mogu uzeti slobodu da pričaju šta žele i kako žele - dodaju u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.