SASTANCI

Komšić i Džaferović: Pokušavaju da preko pravosuđa izmijene karakter rata

Konstatirano je da se optužnice u predmetima vođenja istraga i postupaka protiv optuženih za ratne zločine iz redova Armije i MUP-a Republike BiH podižu neselektivno, dok se zanemaruju masovni i zločini drugih vojnih formacija

Džaferović i Komšić s članovima Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja Federacije BiH. Predsjedništvo BiH

Avaz.ba/ Fena

17.1.2020

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su danas delegaciju Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja Federacije BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Razgovarano je o radu tužilaštava i sudova u predmetima vođenja istraga i postupaka protiv optuženih za ratne zločine iz redova Armije i MUP-a Republike BiH. Konstatirano je da se optužnice u ovim slučajevima podižu neselektivno, dok se zanemaruju masovni i zločini drugih vojnih formacija. Zbog toga se, kako je naglašeno, osnovano sumnja da je riječ o pokušaju da se kroz djelovanje dijela pravosuđa pokuša izmijeniti karakter rata. 

Predstavnici Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH istaknuli su hitnu potrebu za konkretnim reakcijama na spomenute procese, koje bi bile i institucionalne i političke, ali i reakcijama u širem društvenom smislu. S tim u vezi je istaknuto da se Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina, koja je u načelu dobar dokument, pretvorila u svoju suprotnost jer postoji potpuno neprihvatljiv disbalans u podizanju optužnica protiv pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine u odnosu na pripadnike agresorskih i separatističkih vojnih formacija. 

Navedeno je da je ta vrsta disbalansa u podizanju optužnica posljedica potpune zapuštenosti rada sudstva i tužilaštva i političke mobilizacije protiv države Bosne i Hercegovine, pri čemu je evidentna sprega između političkih centara izvan granica države Bosne i Hercegovine i unutrašnjih aktera, koji svoje aktivnosti baziraju na lažnim svjedočenjima i podmetanjima. Naglašeni su eklatantni primjeri neselektivnog podizanja optužnica i donošenja presuda protiv pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine po komandnoj odgovornosti, i to upravo u onim gradovima, poput Goražda, koji su u najširim razmjerama pretrpjeli ogromne posljedice usljed agresije na državu Bosnu i Hercegovinu. 

Naveden je i primjer Sarajeva, gdje niko od konkretnih počinitelja zločina tokom opsade grada nije odgovarao za ubistva civila. Istaknuto je da, s jedne strane, postoje brojne optužnice za branioce bosanskohercegovačkih gradova, a s druge, niko od pripadnika agresorskih snaga nije ni optužen za teror i počinjene masovne zločine nad građanima tih gradova. 


S današnjeg sastanka u Predsjedništvu BiH. Predsjedništvo BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine istaknuli su da je na ove aktivnosti potrebno dati i insititucionalni i politički odgovor. U tom smislu je najavljena izrada plana i programa u saradnji sa Savezom dobitnika najviših ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine i drugim srodnim organizacijama. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom razgovora su naglasili i nepovoljnu i nezadovljavajuću političku klimu unutar domaćeg javnog mnijenja jer se političko suprotstavljanje navedenim problemima na potpuno apsurdan način tretira kao narušavanje društvenih i političkih odnosa unutar države, što otvara prostor za djelovanje antibosanskih i antidržavnih aktivnosti, koje na kraju proizvode navedene posljedice.

S tim u vezi Komšić i Džaferović su iskazali potpunu opredijeljenost da se pod svaku cijenu suprotstave intencijama krivotvorenja bliske prošlosti. Zajednički je konstatirano da je to obaveza i dužnost kako izabranih zvaničnika tako i svih odgovornih aktera društva zbog budućnosti države Bosne i Hercegovine i budućnosti njenih građana. Sastanku s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine prisustvovali su predsjednik Saveza Aljo Bošnjaković, bivši predsjednik Saveza Ahmet Sejdić, predsjednik Nadzornog odbora Saveza Ismet Godinjak, predsjednik Fondacije ''Istina za Goražde'' Kasim Brdar i komandant Ferid Buljubašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.