PROCESI

Sud BiH u cijelosti potvrdio optužnicu protiv Dragana Mektića

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, podiglo je krajem prošle godine optužnicu protiv Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garaplije

Mektić: Tereti se za zloupotrebu položaja. Arhiv

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

17.1.2020

Tužilaštvo BiH zaprimilo je danas obavijest od sudije za prethodno saslušanje Suda BiH, čime je optužnica u predmetu protiv Dragana Mektića i drugih u cijelosti potvrđena u odnosu na sve optužene.

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, podiglo je krajem prošle godine optužnicu protiv Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garaplije. Optužnica se odnosi na krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Nakon istrage koju je Tužilaštvo BiH provelo nakon što je dostavljena prijava Federalne uprave policije (FUP) o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu sigurnosti BiH, podignuta je optužnica protiv četiri osobe, koje se terete da su u saučesništvu počinile krivična djela, i to optuženi Dragan Mektić i  Samir Agić produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3. Krivičnog zakona BiH, optuženi Igor Golijanin produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 2. KZ BiH i optuženi Edin Garaplija produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3. u vezi s članom 31 KZ BiH.


Mektić. Arhiv

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije, koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansila Delegacija Evropske unije u BiH. Vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Optuženi se terete za zloupotrebu položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.