ODLUKE Dokument ratificiran na sjednici PD PSBiH

BiH se obavezala da neće okupirati Mjesec i u svemiru koristiti nuklearno oružje

Riječ je o Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira

Avaz.ba

S jučerašnje sjednice PD PSBiH

Foto: S. Saletović


Bosna i Hercegovina se obavezuje da neće okupirati Mjesec niti druga nebeska tijela, piše Radio Slobodna Evropa (RSE). To stoji u dokumentu koji je ratificiran u četvrtak, 16. januara, na sjednici Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu. Riječ je o Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela.

- Pravila korištenja svemirskih resursa mogla bi pričekati, barem dok se ne urede ovozemaljska - izjavio je za RSE Mirko Šarović, zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu Bosne i Hercegovine, dodajući:

- Nećemo da kažemo da je ono nebitno i nevažno, ali u ovoj našoj zbilji, stvarnoj životnoj i političkoj, treba dati šansu onim našim životnim pitanjima boljeg života, ekonomije i razvoja kao dominantne teme. Sve ostalo je margina i smatram da možda nije vrijeme za pitanje te vrste, ne samo ovog nego i drugih.

Sve po međunarodnim sporazumima

Većina poslanika koje je RSE anketirao u holu zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, međutim, nije ni znala šta se nalazi u materijalu kojim se BiH obavezuje da neće okupirati Mjesec i druga nebeska tijela. 

- To ću pročitati poslije sjednice, je li može - rekao je zastupnik Nenad Nešić, zastupnik Demokratskog narednog saveza (DNS).

I zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović bi radije da preskoči ovu oblast.

- Nemojte mene, ja nisam, imamo neke dolje u Klubu (Stranke demokratske akcije, op. a.) koji su zaduženi - dodao je Osmanović.

"Što se mora – mora", kazao je za RSE zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Zukan Helez.

- Vjerovatno mi to doživjeti nećemo, ali mnoge stvari Bosna i Hercegovina neće dugo moći, ali mora potpisati kao dio međunarodnih sporazuma - objasnio je Helez.

Na šta se obavezuje BiH

Bosna i Hercegovina se ugovorom obavezuje, između ostalog, da neće u svemiru koristiti nuklearno naoružanje.  

U ugovoru stoji da svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahtjeva za suverenitetom, putem korištenja ili okupacije, ili bilo kojim drugim sredstvima.

Radi se o međunarodnom ugovoru, a neki parlamentarci kažu kako on baš nije tako prioritetan za Bosnu i Hercegovinu. Jedan od njih je i zastupnik Šemsudin Mehmedović iz Stranke demokratske akcije (SDA).

- Dok država gubi ogroman broj stanovnika, šaljemo najsvježiju radnu snagu u Evropu, mi se bavimo svemirskim problemima koji se nas apsolutno ne tiču, ali, eto, mora se uskladiti s nekim evropskim principima - naglašava Mehmedović.

Mogu li se iskoristiti svemirski benefiti

Blagodeti nakon ratifikacije Ugovora po Bosnu i Hercegovinu bit će, između ostalog, da će njeni astronauti moći koristiti opremu i svemirska vozila kada odluče poslati izaslanike u svemir.  

Mada će Bosna i Hercegovina, kako smatra zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) Edita Đapo, ove benefite teško iskoristiti.

- Procent koji mi izdvajamo za nauku je 0,1 posto, tako da je ohrabrujem naučnike da se bave istraživanjem svemira, međutim, mislim da je ovaj ugovor izuzetno značajan za Ameriku i Rusiju i mnogo razvijenije zemlje od nas - smatra Đapo.

Šta sve čeka na red

Parlament Bosne i Hercegovine još nije usvojio budžet za ovu godinu i država se nalazi na privremenom finansiranju, jer je Vijeće ministara BIH formirano u decembru 2020. godine, 14 mjeseci od održanih izbora u ovoj zemlji.

Više o temi Sjednice

NAJAVE
Sjednica Vlade FBiH u Sarajevu
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na