PROGNOZA

Pripremite se za promjenu vremena: Snijeg stiže večeras, a zadržat će se i narednih dana

Jutarnja temperatura oko -5, a najviša dnevna oko 1 stepen

Večeras u većem dijelu zemlje snijeg. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

18.1.2020

Pripremite se za promjenu vremena koja nam stiže večeras. Prema najavama meteorologa danas se u većem dijelu Bosne očekuje magla i niska naoblaka. U Hercegovini, jugozapadu Bosne i na planinama postepeno naoblačenje. Padavine se očekuju u večernjim satima i tokom noći na nedjelju. 

Na jugu će padati kiša, dok se većem dijelu zemlje očekuje susnježica ili snijeg, u nizinama može padati i kiša. Padavine neće biti obilne. 

Vjetar će biti slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini vjetar južnog i jugoistočnog smjera. 

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i 0, na jugu zemlje do 6. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 4, na jugu zemlje od 8 do 12 stepeni Celzijusa.

U Sarajeva magla. Jutarnja temperatura zraka oko -5, a najviša dnevna temperatura zraka oko 1 stepen.

Večeras ponovo snijeg. Avaz

U nedjelju u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu zemlje susnježica ili snijeg, u nizinama može padati i kiša. Padavine nisu obilne. U večernjim satima na jugu razvedravanje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka većinom između -2 i 3, na jugu zemlje od 5 do 9 stepeni.

U ponedjeljak u Bosni oblačno. Prije podne loklano će padati slab snijeg. U Hercegovini se prognozira pretežno sunčano vrijeme. Oblačno na sjeveru Hercegovine. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Temperatura zraka većinom između -3 i 3. Na jugu zemlje jutaranja temperatura od 1 do 4, a najviša dnevna od 7 do 11 stepeni.

U utorak u Bosni nakon oblačnog jutra postepeno smanjenje oblačnosti. U Hercegovini sunčano. Vjetar u Bosni slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i -1, na jugu zemlje do 3. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 4, na jugu zemlje od 8 do 12.

Biometeorološke prilike su povoljnije na jugu i jugozapadu zemlje, pretežno zbog dužih sunčanih intervala.

Povoljne biometeorološke prilike. Screenshot

U unutrašnjosti, mjestimično i sa dugotrajnom maglom, u gradovima uz povećanu koncentraciju štetnih supstanci u zraku, što će uzrokovati probleme, naročito rizičnim grupama poput djece, starijih i hroničnih bolesnika. 

Krajem dana, opšta slika će se djelimično pogoršati zbog blizine promjene, stoga su kod osjetljivih osoba moguće reakcije u vidu glavobolje, reumatskih bolova i nesanice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.