NAJAVE

Backović: Fikret Muslimović je prisluškivao i Aliju Izetbegovića

Izetbegović i Silajdžić su mi dali 450.000 maraka da ih prebacimo u Konjic, u 6. korpus, a Muslimović me lažno optužio da je nestalo 2,5 miliona

Muslimović i Backović. Arhiv

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

18.1.2020

Knjiga „Zaklele se ptice KOS-u“ u izdanju „Dnevnog avaza“ uskoro izlazi iz štampe. 

Serijal razotkriva najmračnije tajne vojno-obavještajne mreže koju je zapleo nekadašnji visoki oficir zloglasne Kontraobavještajne službe (KOS) bivše JNA Fikret Muslimović Fićo, koji se na početku agresije na BiH uspio infiltrirati na čelo Uprave bezbjednosti Štaba Vrhovne komande Armije Republike BiH.

Pred hapšenjem sam

Knjiga po prvi put na jednom mjestu objavljuje depeše koje je Muslimović podmetao u „specijalnim informacijama“ podnošenim državnom vrhu protiv patriota BiH, branilaca, intelektualaca, novinara. Podsjetimo, ove depeše korištene su protiv komandanata i generala Armije RBiH na suđenjima u Hagu i pred Sudom BiH.

„Specijalne informacije“ naša redakcija dobila je od bivših pripadnika Armije RBiH i Muslimovićevih nekadašnjih bliskih saradnika nakon javnog poziva “Dnevnog avaza” da se u nedostatku zakona o lustraciji napokon demistificira uloga bivših komunističkih obavještajnih oficira, koji i danas vedre i oblače u političkom životu BiH, a u kakve u prvom redu spadaju bivši KOS-ovci.

Reakcije patriota, heroja odbrane na najavu serijala se ne stišavaju. Nakon što su Zoran Čegar, Kerim Lučarević i Dževad Topić Topa ispričali kako su se našli na udaru ovog KOS-ovca, o liku i djelu Fikreta Muslimovića govorio je i Zaim Backović Zagi, legenda odbrane BiH.

Backović: Rekao sam: „Alija, oni su prisluškivali razgovor“. Avaz

Navodeći primjer podmuklih laži, sjeća se kako su mu jednom prilikom, u prisustvu šest ljudi, rahmetli predsjednik Alija Izetbegović i Haris Silajdžić „izbrojali“ 450.000 njemačkih maraka, koje je kao vođa pokretne grupe za rukovođenje i komandovanje Štaba Vrhovne komande trebao prebaciti u Konjic, u 6. korpus.

- Ja sam tada odigrao igru. Nosio sam takvu torbu, ali u njoj nije bio novac, nego su novac odnijela dva druga momka. I, našli smo se u 6. korpusu. Novac smo uredno predali, a oni su potpisali da su to primili. To je bila jesen 1993. – sjeća se Backović.

Pet-šest mjeseci nakon toga dobio je poziv iz Službe vojne bezbjednosti, nazvao ga je prijatelj koji nije bio obavještajac, nego pravnik.

- Kazao mi je: „Ima ovamo kod nas jedan dokument, gdje piše da si dobio 2,5 miliona od Izetbegovića i Silajdžića i da tim parama nema nigdje traga“. Kako sam po prirodi plahovit, krenem pravo u Službu, tada je bio već postavljen Jusuf Jašarević za načelnika. Rekao sam mu šta sam saznao. Jašarević mi je rekao: „Imamo mi to, dokument je sastavio moj prethodnik Fikret Muslimović“. Nije mi dao dokument na uvid, kazao je da je to tajna i da na tome rade. Tada sam nazvao kabinet Izetbegovića. „Alija, imam potrebu da dođem kod tebe, jer sam pred hapšenjem“. Pitao me je o kakvom hapšenju govorim, a ja mu rekao: „Neko je ovdje lud, one pare što ste mi dali, ispalo je da sam otuđio, i to ne ono što ste dali, nego 2,5 miliona“ - prisjeća se Backović.

Pare date u kabinetu

Potom je, kaže, Izetbegović njega i Jašarevića pozvao u kabinet.

- Ispričao sam mu sve, a Jašarević potvrdio, pa je Alija tražio da donesu dokument. Kada je vidio da to stvarno piše, poblijedio je. Tad sam mu rekao: „Alija, znači da su slušali razgovor, vi znate za što su pare date. Zla namjera je da me diskredituju. Ti radi šta god hoćeš, ali ovaj čovjek (Muslimović, op. a.) sa mnom ne može imati više nikakav kontakt“. Isti onaj prijatelj me nakon toga ponovo zvao i rekao mi da sam im napravio haos u Službi vojne bezbjednosti i da moraju da nose sve dokumente predsjedniku. Znači i da je Služba prisluškivala i predsjednika Izetbegovića. Jer, nije Muslimović mene prisluškivao, meni su pare date u Izetbegovićevom kabinetu - zaključuje on.

Ko su sve bile žrtve

Iz knjige, koja uskoro izlazi iz štampe, doznaje se ko su sve bile Muslimovićeve žrtve.

Samo neki od njih su: Dragan Vikić, Sefer Halilović, Rasim Delić, Mustafa Hajrulahović Talijan, Stjepan Kljuić, Fahrudin Radončić, Jovan Divjak, Amor Mašović, Senad Kreho, Mustafa Bisić, Viktor Jakovič, Hasan Efendić, Dževad Topić Topa, Zlatko Lagumdžija, Senad Hadžifejzović, Muhamed Čengić, Irfan Ajanović, Hasan Čengić, Halid Čengić, Senad Šahinpašić Šaja, Hilmo Selimović, kardinal Vinko Puljić, bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, Šemso Tanković, Šefko ef. Omerbašić, Mustafa Pamuk, Bakir Alispahić, Ibrahim Dervišević, Omer Behmen, Adil Osmanović, Kerim Lučarević, Ramiz Delalić Ćelo, Ismet Bajramović Ćelo, Senad Pećanin, Miljenko Jergović, Emin Švrakić, Muhamed Švrakić, Rifat Bilajac, Fikret Prevljak, Zulfikar Ališpago Zuka, Husein Mahmutović, Mušan Topalović Caco, Mirsad Durmić, Rusmir Hadžihuseinović, Adnan Solaković, Omer Vatrić, Edo Godinjak, Naser Orić, Jusuf Pušina, Nusret Šišić Dedo...

„Kodeks islamskog borca“

Backović kaže da je na jednom sastanku Štaba u Kaknju vratio sve činove.

- Sefer Halilović je već bio smijenjen s čela Armije RBiH, a Rasim Delić postavljen. Ja sam bio načelnik pješadije. Tada nam je u ruke došla knjiga „Kodeks islamskog borca“. Bio sam frapiran. Nemam ja ništa protiv osim toga da ja nisam islamska armija, nego Armija RBiH. Taj kodeks je napisao Fikret Muslimović – kaže Backović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.