RAZGOVOR

Dževad Mahmutović za "Avaz": Svi trebamo podržati Radončićev novi pristup rješavanju migrantske krize

Smatram da će aktivnosti i mjere koje poduzima ministar sigurnosti BiH otkako je došao na tu poziciju u značajnoj mjeri poboljšati i stanje ljudskih prava migranata

Mahmutović: Posebna pažnja provedbi Aneksa 7. Arhiv

Piše: S. Degirmendžić / Avaz.ba

19.1.2020

Dževad Mahmutović je trenutno jedini zamjenik ministra koji obavlja i dužnost državnog ministra u Vijeću ministara BiH. Zbog prolongiranja imenovanja Mlađena Božovića na čelo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Mahmutović od 23. decembra, shodno zakonskim ovlaštenjima, obavlja posao i ministra.


Radna grupa

U razgovoru za „Dnevni avaz“ on kaže da je veoma važno da čelnik ovog ministarstva bude imenovan što prije, ali da on i saradnici punom parom rade na provedbi utvrđenih politika.

- Posebna pažnja bit će posvećena stvaranju uvjeta za održivi povratak. Cilj je stvoriti uvjete za rad, obrazovanje, kulturne potrebe kako bi povratnici i ostali tamo gdje su se vratili. Naročito je važno spriječiti institucionalnu diskriminaciju kojoj su povratnici izloženi naročito kada su u pitanju jezik i školovanje u entitetu RS – kaže Mahmutović.

Mahmutović: Punom parom rade na provedbi utvrđenih politika. Avaz

On naglašava da to ministarstvo mora brinuti o bilo čijim pravima kada su ugrožena na teritoriju BiH, pa i migranata.

Ljudska prava migranata

- Migranti su trenutno kategorija koje je više, rekao bih, sigurnosni problem u BiH nego humanitarni. Smatram da će aktivnosti koje poduzima ministar sigurnosti Radončić otkako je došao na poziciju u značajnoj mjeri poboljšati i stanje ljudskih prava migranata. Zabrinjava mogućnost da na proljeće možemo postati odredište većem broju tih ljudi. U tom smislu treba podržati napore, prije svega ministra Radončića, koji je najavio da će tražiti jače mjere na zaštiti granice. To je veoma važno, ali u rješavanje ovog problema moraju se uključiti sve institucije i dati svoj doprinos i podršku ministru - kaže Mahmutović.

Partnerski odnos s dijasporom

- S obzirom na to da imamo oko dva miliona ljudi u dijaspori, trebali bismo imati ministarstvo koje bi brinulo o njima. To je veliki potencijal za ovu zemlju. Pokazuju interes, stabiliziraju ekonomiju zemlje, ali država do sada nije pokazivala partnerstvo prema njima, već ih samo koristila. To se mora promijeniti - istakao je Mahmutović. 

Mora se konačno shvatiti da je ovo multietnička zemlja i da samo razumijevajući i pomažući jedni druge možemo zajedno živjeti, komentira Mahmutović nedavne provokacije u Srebrenici i Bratuncu. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.