OSLO Nakon više od 25 godina rada

Ambasador Makarević: Osnovano bh. udruženje ljekara i psihologa

Cilj je poboljšanje zdravstvenih usluga u BiH te zbližavanje našeg stručnog kadra u Kraljevini Norveškoj

Fena
19.01.2020 12:09

Druženje u Ambasadi BiH u Oslu

Foto: Fena

Udruženje ljekara i psihologa koji žive i rade u Norveškoj, a porijeklom su iz Bosne i Hercegovine osnovano je u Oslu.

Nakon više od 25 godina rada i etabliranja u Kraljevini Norveškoj, stvoreni su povoljni uvjeti za okupljanje svih ljekara i psihologa porijeklom iz Bosne i Hercegovine u jedinstveno udruženje, koje je nevladina organizacija. 

Udruženje ima za cilj promicanje humanosti te poboljšanje odnosa između bh. ljekara i psihologa s jedne strane i naučnih institucija u Kraljevini Norveškoj s druge. Također, cilj je poboljšanje zdravstvenih usluga u BiH te zbližavanje našeg stručnog kadra u Kraljevini Norveškoj, s kolegama u domovini, etabliranje i unaprjeđenje kolegijalnih, strukovnih i socijalnih interesa. 

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević naglašava da je to udruženje od izuzetne važnosti jer pokazuje upravo ono po čemu su naši ljudi i najprepoznatljiviji u Norveškoj - visoko obrazovanje.

Naime, bh. građani su, po nekoliko puta ponovljenom i etabliranom mišljenju domaćina, najbolje integrirana grupa stranaca u Norveškoj.

Novoizabrani predsjednik Udruženja je dr. Dragan Žerajić, koji je specijalista pedijatrije i opće medicine, a između ostaloga i predsjedavajući Ljekarske komore Troendelaga i Odbora za ljudska prava pri Norveškoj ljekarskoj komori te član Uprave specijalista opće medicine Norveške.

On ističe da je osnivanje tog udruženja pozdravljeno od vodećih aktera Ljekarske komore Norveške - predsjednice Marit Hermansen i generalnog sekretara Norveške ljekarske komore Geir Reise te Udruženja specijalista (OVERLEGEFORENING) i da je to historijski trenutak za sve ljekare porijeklom iz BiH koji žive i rade u Norveškoj.

Iskorištena je prilika i da zahvali ambasadoru BiH u Kraljevini Norveškoj Nedimu Makareviću za podršku i pomoć pri iniciranju tog projekta.

Specijalista abdominalne i opće hirurgije, član Uprave NBLPF dr. Emir Pinjo godinama, u saradnji sa zdravstvenim organizacijama u BiH, naglašava važnost te organizacije, kako za sve ljekare bh. porijekla u Norveškoj tako i za mlade ljekare koji dolaze, žive i rade u Norveškoj, a porijeklom su iz BiH, kao i za daljnju saradnju s domovinom.

U organe Udruženja birani su i Nađa Tanović, Leila Muslibegović, Ajla Terzić, Zemir Popovac i Jasmina Beširević.

Nakon službenog dijela, u prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine, upriličeno je druženje i koktel.

Komentari

NA VRH