SRAMOTNO Entitetska samovolja narušava Ustav BiH

RS sklapa sporazume sa Srbijom bez znanja Parlamenta BiH

Vrijeme je da se Srbija, ali i BiH prilagodi međunarodnim pravilima igre

D. Bašić / Avaz.ba
19.01.2020 23:23

Lista nekih od memoranduma

Foto: Avaz

Entitet Republike Srpske unazad nekoliko godina svjesno zaobilazi državne institucije BiH i potpisuje memorandume za koje nema nadležnosti.  

Kako saznajemo, takav jedan memorandum je potpisan krajem 2018. godine, a radi se o međusobnom priznavanju „velikih licenci“ u oblasti izdavanja građevinskih dozvola.

 

Interes države

Cilj ove saradnje je omogućavanje srbijanskim građevinskim kompanijama da nesmetano i bez otvaranja novog poslovnog subjekta rade na području BiH te u određenoj mjeri i kompanijama iz RS da na isti način nastupaju na tržištu Srbije. Ovakva vrsta sporazuma u nadležnosti je državnog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i bez njegovog uključivanja nije se mogao sklopiti.   

Stručnjak za ustavno pravo Omer Ibrahimagić za „Avaz“ pojašnjava da RS ne može s nekom drugom državom ili organizacijom sklapati aranžmane ako se radi o ugovorima koji su u nadležnosti državnih institucija.

- To je u suprotnosti s Ustavom ukoliko to nije dozvoljeno od Parlamenta BiH. Ako je u nadležnosti entiteta, onda ima pravo da stvara takve aranžmane, ali koji ne povređuju interes države BiH - istakao je Ibrahimagić.

Pravila igre

Naš sagovornik, koji je želio ostati anoniman, a koji je imao na uvid sporazume RS i Srbije, kazao je da prije svega trebaju reagirati Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH.

- Vrijeme da se BiH, ali i Srbija, prilagodi međunarodnim pravilima igre. Potpisano je najmanje osam različitih memoranduma isključivo između Vlade Srbije i ministarstava iz RS - kazao je naš sagovornik.

  •  Ibrahimagić: To je suprotno Ustavu
    Ibrahimagić: To je suprotno Ustavu Foto: Arhiv

Tako su, između ostalog, Vlada Srbije i RS potpisale memorandum o saradnji u oblasti građevinarstva te i onaj o saradnji u oblasti turizma, a bez prethodnog odobrenja državnog nivoa vlasti BiH.

Na osnovu ovoga evidentno je da se na ovaj način narušava ekonomsko tržište, gdje se na teritoriju jedne države stvaraju entitetske barijere. S druge strane se pojavljuju problemi poslovanja unutar BiH.

„Dve republike“

Memorandum u oblasti građevinarstva u Trebinju potpisale su srbijanska ministrica građevine Zorana Mihajlović i Srebrenka Golić, ministrica u Vladi RS.  

Memorandumom se utvrđuju propisi koje je potrebno uskladiti radi nesmetanog međusobnog priznavanja licenci, međusobna pomoć i saradnja u pripremi normativnog okvira, uspostavljanje pravnog okvira u „dve republike“, koji će omogućiti nesmetano međusobno priznavanje licenci.

NA VRH