OPASNOSTI Nakon što se bolest ponovo pojavila u Srbiji

Fejzić: Veliki je rizik od afričke svinjske kuge i u BiH

Ne mogu reći da je nema, ali na osnovu onoga što smo mi istraživali u laboratoriju nismo je našli, kazao Fejzić

S. Muhić / Avaz.ba

Bolest afrička kuga pravi velike štete u sektoru stočarstva

Foto: Agencije


Afrička kuga, opasna zarazna bolest svinja, mjesecima trese region od Bugarske i Rumunije do Srbije. Sad zasad, barem zvanično, nema je u BiH, ali sve nadležne institucije su u pripravnosti.

Velike štete

Kako je za „Dnevni avaz“ potvrdio dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić, prema rezultatima nalaza dobivenih u laboratoriju ovog fakulteta, do sada nije zabilježen nijedan slučaj.

  • Fejzić: Problemi u trgovini

    Fejzić: Problemi u trgovini

    Foto: Arhiv


- Međutim, rizik da se pojavi ta bolest je veliki. Ne mogu reći da je nema, ali na osnovu onoga što smo mi istraživali u laboratoriju nismo je našli. Hoće li je biti, iskreno, očekujem da će se pojaviti. Ta bolest nije opasna, ne prenosi se na ljude. Ali jeste bolest koja pravi velike štete u sektoru stočarstva, kod svinja, pravi probleme u međunarodnoj trgovini. Kada je ta bolest zabilježena u državi, ne možete izvoziti proizvode na bazi svinjskog mesa – rekao je Fejzić.

Prema njegovim riječima, s ovom bolešću trenutno se bore Evropa i gotovo cijeli svijet.

Veterinarski inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Sarajevu Selmir Velić također je za „Avaz“ kazao da još nisu zabilježeni slučajevi afričke kuge.

Bez saznanja

- Još nemamo nikakva saznanja, ali smo stalno u kontaktu s nadležnim veterinarskim tijelima nakon ponovne pojave afričke kuge u Srbiji. Pratimo stanje i čekamo odgovor nadležnih hoće li se poduzimati neke mjere – rekao je Velić

 

Provjera pilećih proizvoda

Nakon što je prije nekoliko dana Veterinarska inspekcija u nekoliko farmi u Sarajevu otkrila bolesne tovne piliće i uništila ih 20.000, Velić nam je kazao da nakon tog slučaja nisu zabilježili nove.

- Radili smo ispitivanje proizvoda na tržištu radi isključivanja rizika, a koji su se mogli povezati s farmama porijekla. Dobili smo negativne rezultate – naglasio je Velić.

NA VRH

Podijeli članak na