EKSKLUZIVNO

Zvanično pokrenuta arbitraža u Briselu: „Strabag“ od EPBiH traži 40 miliona KM odštete

Informacija skrivana od javnosti, ali i EPBiH traži odštetu od 30 miliona eura

EPBiH: Spremili odgovor. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

20.1.2020

Austrijski “Strabag” zvanično je prije nekoliko mjeseci pokrenuo postupak pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Briselu, zahtijevajući od državne kompanije „Elektroprivreda BiH“ isplatu odštete od 40 miliona KM (20 miliona eura), ekskluzivno otkriva „Dnevni avaz“.

Sve stalo

Radi se o arbitraži po kojoj je ova austrijska firma tužila „Elektroprivredu“ zbog spora u vezi s gradnjom hidrocentrale Vranduk, čiji su radovi 2016. godine naprasno zaustavljeni.

Ova informacija potvrđena je za „Avaz“ iz EPBiH.

„Strabag”, koji je bio vođa konzorcija na projektu vrijednom 114 miliona maraka, odlučio je početkom 2016. godine raskinuti ugovor, jer je tražio da mu se osigura dodatnih 20 miliona KM za radove, na šta u EPBiH nisu željeli pristati.


Iako su “Strabag” i “Elektroprivreda BiH” pokušavali postići sporazum o mirnom rješavanju spora, kao bi se izbjegla arbitraža, Austrijanci su se ipak odlučili na ovaj postupak.

Ova informacija krila se mjesecima od javnosti, a predstavnike bh. kompanije o tome su savjetovali austrijski advokati koji ih zastupaju u ovom procesu.

Kako nam je nezvanično rečeno, u toku je postupak kada obje strane, i tužena i podnosilac tužbe, iznose svoje podneske i prijedloge.

Glavno ročište, kada postupak i kreće, najvjerovatnije će biti održano tek krajem godine. Razlog je taj što je rok odgovora na arbitražu pola godine.


Iz "Elektroprivrede" upućen kontrazahtjev. Avaz

Kontrazahtjev

No, i bh. strana smatra da je oštećena. Saznajemo da EPBiH, bez obzira na to što je „Strabag“ pokrenuo arbitražu, traži od ove firme 30 miliona eura.

- I mi smatramo da smo oštećeni jer smo ispoštovali svoj dio ugovora. Naš je odštetni zahtjev veći, jer smo pretrpjeli veliku štetu. Ali, Sud će reći ko je u pravu - rečeno nam je iz EPBiH.


Čekaju 30 godina

Raskidom ugovora zaustavljena je gradnja prve hidrocentrale u sistemu EPBiH, na koju se čeka već 30 godina.

Zbog blokada, ovo gradilište, odlukom EBRD-a, moralo je biti vraćeno u prvobitno stanje.

Kako bi izbjegla da projekt propadne, “Elektroprivreda BiH” predložila je 2018. godine EBRD-u drugi konzorcij, s “Končarom” i “Euro-Asfaltom”, ali su odbijeni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.