PORUKE

Košarac: Mora se stati ukraj uvozničkim lobijima i dati prioritet domaćim proizvodima

Izrazio uvjerenje da će Hrvatska, u duhu dobrosusjedskih odnosa, odustati od odlaganja nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora

Staša Košarac. Avaz

Srna

20.1.2020

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da je njegov osnovni cilj na poziciji ministra unapređenje i zaštita domaće proizvodnje i konkurentnosti.

- Ne mislim da vodim protekcionističku niti ikakvu politiku taksi u 21. stoljeću, već samo želim da osiguram da su naši proizvodi u trgovini s inozemstvom tretirani na isti način na koji mi tretiramo uvozne proizvode - istakao je Košarac.

Uvoznički lobi

On je poručio da neće dozvoliti da ikakav uvoznički lobi ojačava privrede drugih zemalja dok se domaća privreda lavovski bori za pozicioniranje na drugim tržištima. 

- Mi jesmo i ostat ćemo otvoreni za region, samo tako i možemo da rastemo, ali je bitno da se poštujemo i da pružimo podršku domaćoj proizvodnji i uslugama. Sektori koji će mi posebno biti u fokusu su turizam, energetika i poljoprivreda - najavio je Košarac.


Prioritet završetak pregovora sa Svjetskom trgovinskom organizacijom. Avaz

Kada je riječ o prioritetima u njegovom radu, Košarac je istakao kako je na vanjskom planu prioritet završetak pregovora BiH sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, te da se nada da će BiH konačno postati punopravan član.

- Zatim, tu je izuzetno bitno preuzimanje predsjedavanja CEFTA-om, organizacija nastupa BiH na EXPO 2020., otvaranje predstavništva Vanjskotrgovinske komore BiH u Briselu, kao i različite vrste bilateralnih sporazuma koje bi trebalo potpisati. Na kraju, kao kontakt tačka zaduženi smo i za bilateralno pitanje odlaganja nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora - naveo je Košarac.

On je naglasio da je njegov stav tu jasan - Hrvatska je susjed i trgovinski partner, te da s BiH želi najbolje moguće odnose, ali treba da se vodi dijalog i da se iskoriste svi mehanizmi, ukoliko dijalog ne uspije, da se zaštite interesi ljudi koji žive u tom kraju i generacija koje dolaze.

Set mjera

Košarac je izrazio uvjerenje da će Hrvatska, u duhu dobrosusjedskih odnosa, odustati od ove ideje sama. Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta u radu je podrška domaćim proizvođačima.

- Tu ćemo poduzeti set mjera, a već smo krenuli s nekim od njih. Recimo, Vijeće ministara je već opredijelilo sredstva za proširenje kapaciteta graničnih prijelaza Svilaj i Bratunac kako bi se maksimalno povećala propusna moć i ubrzala trgovina - naglasio je Košarac.

On je najavio da će se u okviru postojećih međunarodnih sporazuma dodatno založiti da se ukinu sve neformalne barijere koje su usporavale ili diskriminatorno na bilo koji način djelovale prema proizvodima domaćeg porijekla.

- Treće, potrebno je usvojiti nove politike za podršku domaćoj proizvodnji, a posebno njenom izvozu - rekao je Košarac.

Staša Košarac. Avaz

Na pitanje koje su slabosti u radu ministarstva na čijem je čelu koje treba što prije otkloniti da bi bilo uspješnije, Košarac je odgovorio da na slabosti gleda kao na izazove koje treba prevazići.

- Prvi koji smo već solidno riješili je kapacitet Ministarstva da sarađuje s entitetskim vlastima. Mislim da ovaj saziv Vijeća ministara taj problem neće imati i ja bih se zaista iznenadio da iko pruži otpor saradnji, posebno u oblastima koje su nam nedvosmisleno korisne za privredu - smatra on.

Košarac je rekao da računa na saradnju svih s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa jer bi svako opstruiranje bilo štetno za privredu i građane. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.