EVROPSKI SUD

“Majke Srebrenice” podnijele prijavu protiv Holandije u Strazburu

Odluka vrhovnog suda u tom je pogledu potpuno proizvoljna i predstavlja povredu prava na pošteno suđenje, navode advokati

Majke ne prihvataju odluku Vrhovnog suda je ograničio odgovornost Holandije na deset posto. Agencije

Avaz.ba

20.1.2020

„Majke Srebrenice“ podnijele su prijavu protiv Holandije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, saopćeno je iz advokatskog ureda Van Diepen Van der Kroef. 

Iz advokatskog ureda objašnjavaju da „Majke Srebrenice“, predstavljajući više od 6.000 članova porodica stradalih u genocidu u Srebrenici, od 2007. godine vode sudski postupak protiv Holandije jer „u julu 1995. godine nije poduzela mjere da zaštiti muškarce i dječake u sigurnoj zoni Srebrenice“, stavljajući sigurnost Holandskog bataljona na prvo mjesto. 

- Holandski bataljon je učestvovao u deportaciji ljudi te odvajanju muškaraca od žena, pri tome ne čineći dovoljno da zaštiti prava muškaraca i žena na život i zabranu mučenja - navodi se u saopćenju.

Činjenica da se nakon gotovo 13 godina pravna bitka još nije završila razočaravajuća je za "Majke Srebrenice". Avaz

  • Vrhovni sud Holandije je 19. jula 2019. godine donio presudu, baš kao i okružni i apelacioni sud Holandije, da je ova država postupila protuzakonito jer je 13. jula 1995. Holandski bataljon poslao grupu od 350 muškaraca iz hangara koji se nalazio u bazi Holandskog bataljona u Potočarima – iako je bilo jasno da su muškarci u velikoj opasnosti i da postoji mogućnost da će biti ubijeni.

Kako se navodi, vrhovni sud je ograničio odgovornost Holandije na deset posto, jer bi „muškarci ionako bili ubijeni, čak i da im je dozvoljeno da ostanu u hangaru“.

Odluka vrhovnog suda u tom je pogledu potpuno proizvoljna i predstavlja povredu prava na pošteno suđenje. Činjenica da se nakon gotovo 13 godina pravna bitka još nije završila razočaravajuća je za "Majke Srebrenice" - navodi se u saopćenju. 

Vlada Holandije je nakon odluke vrhovnog suda priznala odgovornost i objavila da će ispuniti svoju obavezu u skladu sa svojim mogućnostima. 

- Uprkos tome, država Holandija do sada nije pokazala spremnost da razgovara o rješenju koje bi bilo u skladu s presudom Vrhovnog suda, ali će "Majke Srebrenice" nastaviti svoju borbu za pravdu - navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.