SUSRETI

Hlavsova: Širenje EU jedan od glavnih ciljeva češkog predsjedavanja Višegradskom grupom

Za Bosnu i Hercegovinu veoma značajna podrška, posebno u kontekstu stjecanja statusa kandidata

Komšić i Hlavsova. Predsjedništvo BiH

Sl. M. / Avaz.ba

20.1.2020

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je akreditivno pismo novoimenovane ambasadorice Češke Republike u Bosni i Hercegovini Ivane Hlavsove.   

Komšić je izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku koju Češka, kako bilateralno tako i kao članica Višegradske grupe, daje Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.   

Naglasio je da je za Bosnu i Hercegovinu veoma značajna podrška i ubuduće, posebno u kontekstu stjecanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, nakon što se ispune mjere i preporuke iz mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Češka ambasadorica predala akreditive. Predsjedništvo BiH

Ambasadorica Hlavsova je iskazala opredijeljenost Češke za nastavak kontinuirane podrške Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu. Istakla je da je upravo podrška proširenju Evropske unije jedan od glavnih ciljeva češkog predsjedavanja Višegradskom grupom.  

Tokom susreta je naglašeno da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Češke dobri i bez otvorenih pitanja, ali da postoji potreba za unapređenjem ekonomskih odnosa. Posebno je istaknuta uspješna saradnja Bosne i Hercegovine i Češke u oblasti obrazovanja i kulture.  

Rečeno je da su dobri odnosi dvije zemlje zasnovani na historijskim, jakim i dugotrajnim vezama, posebno zbog činjenice da u Bosni i Hercegovini živi stara češka zajednica, kao i da bh. građani dugi niz godina žive u Češkoj. 

Predsjedavajući Komšić je tokom susreta zahvalio i na sveukupnoj pomoći koju Češka posljednjih godina realizira kroz projekte u Bosni i Hercegovini. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.