REAKCIJE

Prašović-Gadžo poručila Forti: Vlada KS, na čijem ste čelu, pokazala je potpuni amaterizam

Nažalost, današnje obraćanje premijera KS Forte pokazalo potpuno nesnalaženje u situaciji

Piše: Avaz.ba

20.1.2020

Sanela Prašović-Gadžo. Facebook

Federalna zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo je na Facebooku uputila kritike premijeru KS Edinu Forti zbog nemogućnosti i neznanja da se uhvati ukoštac s problemom zagađenosti zraka u glavnom gradu BiH.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

- Nažalost, današnje obraćanje premijera KS Forte nije pokazalo samo potpuno nesnalaženje u situaciji kada glavni grad BiH uporno drži u svijetu prvo mjesto prema pokazateljima zagađenja zraka, već je pokazalo da Forto i njegova vlada ne znaju raditi svoj posao.

Forto je danas javno pokazao da sve mjere i aktivnosti ove vlade KS mogu da se potpišu pod poruku: “Građani su sami krivi za zagađen zrak, građani su tvrdoglavi pa voze svoje automobile i građani su glupi.”

S druge strane, kazati da će Vlada osigurati zaštitne maske za djecu i prečišćivače u vrtićima i školama je kao gasiti požar časom vode.

Dakle, prvo, građani, premijeru Forto, nisu glupi niti su nezainteresirani za ono što udišu.

Problem zagađenja zraka nije sadržan samo u vozilima.

Vozila su jedan problem, ali ovdje su veliki problem ložišta na ugalj, naftu i drva. Vaša vlada, premijeru Forto, nije učinila ni korak da uradi dokument koji bi propisao mjere koje se moraju poduzeti s ciljem trajnog rješenja problema.

Reći ću Vam samo neke koje su morale biti pokrenute.

Dakle, Vlada KS je morala, u saradnji s općinama, izvršiti snimanje terena. Primjerice, timovi u MZ su mogli napraviti obilazak područnih terena i detaljan popis i, ako želite, opis svih ložišta. Taj posao se mogao uraditi za 15 dana. Ljetos.

Potom treba upisati svako ložište od javnih ustanova, škola, institucija, bolnica. Treba znati tačno koliko ima ložišta na plin ili biodržive energente, a koliko svih ostalih.

Institucijama, ukoliko imaju i koriste alternativu na naftu ili ugalj, odmah zabraniti tu vrstu grijanja. Javna preduzeća, institucije i sl. morali su preći na bioodržive energente.

Dakle, nakon popisa imali biste potpuno jasnu situaciju.

Tada dolazite do tačke šta s privatnim ložištima na ugalj, naftu i drva. Mnogo penzionera i dr. socijalno ugroženih kategorija stanovništva nema novac da mijenja ložište. To Vam je, Forto, problem.

A taj problem se rješava tako što u budžetu planirate dio sufinansiranja. Potom je trebalo da otkrijete da postoje ino/ linije finansiranja za ovu oblast. Nekoliko čak. I na koncu, da od brojnih ambasada koje ukazuju na zagađenost zraka zatražite konkretnu potporu u donatorskim sredstvima za mijenjanje ložišta u individualnim objektima.

I na koncu, također, trebate znati da se troškovi za grijanje smanjuju za čak 40% u toplani na biomasu.

Vi, Forto, kao premijer, baš kao ni Vaši ministri, niste feninga uložili u strukturne mjere. Eh, ovo što sam Vam objasnila su, vidite, baš strukturne mjere.

Vlada KS, na čijem ste čelu, pokazala je potpuni amaterizam i nezainteresiranost za rješavanje problema zagađenja zraka u Sarajevu, a Vaše današnje obraćanje i lociranje vozila kao problema i građana kao krivaca je toliko bahato, bezobrazno i drsko da bih Vam samo još mogla poručiti da se stidite. I da odete. Idite odmah jer Vi pojma nemate šta radite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.