INTERVJU

Kristina Jozić za "Avaz": Od 16 policijskih agencija, koliko ih egzistira u BiH, nijednom ne rukovodi žena

Mreža policijskih službenica kroz WPON ostvaruje saradnju s policijskim službenicama iz cijelog regiona, istakla je Jozić

Kristina Jozić. Arhiv

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

22.1.2020

Predsjednica Udruženja "Mreža policijskih službenica" Kristina Jozić u razgovoru za "Avaz" govorila je o radu ovog udruženja, kao i svim usponima i padovima. 

Kroz svoj radni vijek obavljala je različite poslove i zadatke unutar policijskog organa, od istražitelja preko portparola SIPA-e, pa do trenutne pozicije - supervizorice za prikupljanje i analizu obavještajnih podataka.

1. Kako ste došli na ideju da osnujete Udruženje? 

Inicijativa je pokrenuta još 2008. godine u okviru projekta "Asocijacija šefova policija zemalja jugoistočne Evrope" (SEPCA), u okviru kojeg je formirana Mreža policijskih službenica u jugoistočnoj Evropi (Women Police Officers Network - WPON), u čiji sastav ulazi i naše udruženje, s prvobitnim nazivom “Mreža žena policajaca”. 

Cilj navedenog projekta i uspostavljenih mreža u zemljama jugoistočne Evrope je promocija rodne ravnopravnosti i demokratskih principa u radu policije te poboljšanje integriteta i statusa policijskih službenica u agencijama za provođenje zakona. Realizaciji navedene inicijative pristupilo se već 2009. godine, a nakon nakon niza aktivnosti i stvaranja potrebnih pretpostavki, Udruženje je zvanično registrirano krajem 2011. godine, a BiH je postala prva zemlja u regiji koja je realizirala spomenutu inicijativu.

"Mreža policijskih službenica" kroz WPON ostvaruje saradnju s policijskim službenicama iz cijelog regiona, s ciljem razmjene iskustava i poboljšanja položaja žena u policijskim službama.

Podrška rukovodilaca

2. Kako kolege gledaju na rad ovog udruženja?

Dešavalo se da nas kolege, koje nisu dovoljno upoznate s našim radom, posmatraju s dozom skepticizma i da naše radionice doživljavaju kao neka “ženska sijela”. 

Međutim, u posljednje vrijeme sve su više svjesni da mi provodimo ozbiljne projekte, koji su, u konačnici, usmjereni na jačanje kapaciteta policijskih agencija. Sve aktivnosti koje organiziramo usmjerene su upravo na povećanje efikasnosti policijskih službi kroz razne vidove edukacija i stručnog usavršavanja.

Također, služe međusobnom umrežavanju policijskih službenica, što će im pomoći u ostvarenju misije Udruženja, ali i prilikom obavljanja redovnih policijskih poslova i zadataka. 

Kako jačamo naše kapacitete i organiziramo sve više aktivnosti, raste i stepen razumijevanja i podrške prema našem udruženju i polako postajemo ozbiljan partner policijskim agencijama kada se radi o rodnim pitanjima i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. 

Bitno je naznačiti da imamo podršku najviših rukovodilaca policijskih agencija (direktora i komesara), što puno olakšava naš rad.

Samostalne inspektorice

Kristina Jozić. Arhiv

3. Je li vrijeme da jedna žena dođe na čelo neke od policijskih agencija u BiH?

Iako je unutar policijskih struktura sve više žena, policijske službenice još su nedovoljno zastupljene u policijskim agencijama na svim nivoima u BiH, gdje se taj broj kreće od pet do 15 posto, što je daleko od preporučenih 40 posto, da bismo mogli govoriti o ravnopravnosti spolova, dok ih na visokim i rukovodećim pozicijama gotovo nema. Od 16 policijskih agencija, koliko ih egzistira u BiH, nijednom ne rukovodi žena! 

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je policija ogledalo društva i treba predstavljati svu raznovrsnost društva kojem služi (u kojem je 50 posto žena), jer samo tako može odgovoriti na sigurnosne potrebe svih građana, onda je neophodno da žene budu zastupljene na svim poslovima i zadacima unutar policijskog organa, te na svim nivoima odlučivanja.

Da biste mogli aplicirati na rukovodeću poziciju u jednoj policijskoj agenciji, morate imati čin glavnog inspektora/ice i ispunjene druge uvjete propisane zakonom. Budući da je svega nekoliko žena u BiH u tom činu, veoma je teško „isplivati“ na rukovodeću poziciju. Međutim, proteklih godina zabilježeno je unapređenje većeg broja žena u činove viših inspektorica, te su određene policijske agencije dobile i prve samostalne inspektorice, tako mogu konstatirati da policijske agencije imaju potencijal da proizvedu najviše rangirane službenice narednih godina, ukoliko se ovim ženama omogući daljnji napredak u karijeri u skladu s rezultatima rada, mogućnostima i afinitetima, te propisanim uvjetima unapređenja. 

Praksa je pokazala da veće učešće žena na rukovodećim pozicijama, odnosno mjestima odlučivanja, donosi bolje rezultate, veći napredak, te ekonomski razvoj u raznim sferama rada. Isto tako, veće učešće žena na rukovodećim pozicijama u policiji povećalo bi efikasnost policijskih agencija. 


Kristina Jozić. Arhiv

Donesena odluka

5. Postoji li neko slično udruženje u regionu ? 

Osim Mreže policijskih službenica u jugoistočnoj Evropi (WPON), čiji smo član, a u čiji sastav ulaze i druge zemlje iz regiona, egzistira i Evropska mreža policijskih službenica (ENP - European Network of Policewomen), kao i Međunarodna mreža policijskih službenica (IAWP - International Association of women police).

Udruženje “Mreža policijskih službenica” prošle godine zvanično je postalo članica Evropske mreže policijskih službenica (ENP). 

Kao članica Generalnog odbora ENP-a, prisustvovat ću narednom sastanku Generalnog odbora, na kojem ćemo dogovoriti daljnje modalitete saradnje sa ENP-om. 

U prethodnom periodu sarađivali smo i sa IAWP-om, te su tri članice Udruženja, uz podršku ICITAP-a, učestvovale na 51. konferenciji IAWP-a pod nazivom „Globalno osnaživanje žena u policiji “, koja je održana 2013. godine u Durbanu, Južnoafrička Republika. 

6. Koliko imate članica i iz kojih sve policijsiih agencija?

Udruženje od osnivanja okuplja policijske službenice iz 15 policijskih organa u BiH (SIPA, GPBiH, DKPTBiH, FUP, Policija BDBiH i 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova). 

Na sjednici Skupštine održanoj u maju 2018. godine donesena je odluka da nam se pridruže i policijske službenice iz Sudske policije FBiH. 

Naša mreža, a time i misija se širi, zbog čega smo veoma ponosne. Trenutno imamo skoro 350 članica. Cilj nam je stalno širenje članstva i na tome intenzivno radimo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.