SREBRENICA

Počelo prikupljanje predmeta koji su pripadali ubijenim žrtvama genocida

Preživjele porodice žrtava svakog dana donose razne predmete koje su do sada čuvali u svojim kućama

Akcija prikupljanja predmeta žrtava genocida. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

21.1.2020

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari nedavno je pokrenuo akciju prikupljanja predmeta koji su pripadali ubijenim žrtvama genocida ili preživjelim žrtvama genocida koje su boravile u Srebrenici od 1992. do 1995. godine. 

Kustos Memorijalnog centra Potočari, magistar Azir Osmanović za „Avaz“ kaže da se na ovu akciju za kratko vrijeme odazvalo dosta preživjelih žrtava genocida.

Prikupljani predmeti žrtava - Avaz
Kustos Azir Osmanović s albumom fotografija žrtava - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

- Ljudi donose razne predmete svojih najmilijih, koji su pronađeni prilikom ekshumacije i identifikacije. Tu su razna odjeća, obuća, lični pribori, dokumenti, drage uspomene i drugi predmeti sačuvani tokom rata - pojasnio nam je Osmanović. 

Kaže da je Udruženje „Žene Srebrenice“ dostavilo 2.000 fotografija , a Pokret „Majke enklava Srebrenice i Žepe“ 1.500 fotografija žrtava genocida, koje su godinama čuvane u njihovim prostorijama.


Prva faza

Osmanović kaže da je prikupljanje predmeta žrtava genocida prva faza akcije Memorijalnog centra. Druga je, kaže, čišćenje, konzerviranje i slaganje predmeta, koji će trajno biti izloženi u veliku halu kada se osiguraju sredstva za zamjenu krovne konstrukcije tog prostora. 


Dokazi negatorima genocida

Cilj ove akcije je da se istinom, činjenicama i dokazima odupre negatorima genocida i sljedbenicima ratnih zločinaca i da se nikada i nikome više ne ponovi Srebrenica. 

Zbog toga je Memorijalni centar osnovan kao institucija, koja čuva sjećanja na žrtve genocida. 

Osim brojnih predmeta, u uređenu biblioteku pristiže i veliki broj knjiga čiji je fond premašio hiljadu djela. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.