SASTANCI Odvojeni susreti

Ministar Bevanda s ambasadorima Slovenije i Katara o poboljšanju ekonomske saradnje

Nužne su reforme u svim segmentima društva kako bi se poslovnoj zajednici u BiH poboljšali uvjeti rada

Avaz.ba
21.01.2020 14:05

Bevanda s ambasadorom Katara

Foto: MFTBiH

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u odvojenim susretima ambasadoricu Slovenije u BiH Zoricu Bukinac i ambasadora Katara u BiH Sultana bin Ali el-Katera, a osnovne teme razgovora bile su jačanje ekonomskih veza i privlačenje investicija u BiH.

Ministar Bevanda naglasio je u razgovoru s ambasadoricom Bukinac da su odnosi dvije zemlje dobri u svim oblastima te da se vlasti u BiH trude da stvore ambijent za strana ulaganja tako što, između ostalog, preuzimaju standarde Evropske unije.

Ambasadorica Bukinac naglasila je da će BiH uvijek biti prioritet za njenu zemlju odakle nastoje pomoći da se nastavi proširenje EU pridruživanjem zemalja zapadnog Balkana te da BiH što prije dobije status kandidata. 

Sagovrnici su se složili da su nužne reforme u svim segmentima društva kako bi se poboljšali uvjeti rada poslovnoj zajednici u BiH i kako bi se privukle strane investicije.

  • Sa sastanka
    Sa sastanka Foto: MFTBiH

Stvaranje boljih uvjeta za privlačenje stranih investicija bila je tema sastanka i s ambasadorom Katara koji je posebno naglasio interes za ulaganja u bankarski sektor. 

Ministar Bevanda naglasio je tokom sastanka s ambasadorom el-Keterom da postoji ustavna nadležnost za pojedine oblasti poslovanja, ali i zakonski okvir za određene poslovne olakšice kako što je Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Katara što stvara mogućnost bolje saradnje.

Na sastanku je naglašeno da su nadležnosti iz domena privrede uglavnom na entitetskom nivou te treba i kroz privredne komore uspostavljati suradnju među mrivrednicima, ali i kroz poslovne forume koji se održavaju u obje zemlje. 

Ambasadori su čestitali ministru Bevandi na ponovnom imenovanju za ministra finansija i trezora BiH te su se interesirali za aktualnu politčku situaciju i buduće aktivnosti koje se, uglavnom, temelje na usvajanju proračuna za ovu godinu i ispunjavanja obveza iz Programa reformi. 

Komentari

NA VRH